1100 KLM-banen op het spel na recordverlies van € 800 miljoen: rapport


Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM bekend gemaakt de slechtste halfjaarresultaten in de geschiedenis van de onderneming, met een verlies van 768 miljoen euro in de eerste twee kwartalen van 2020. Het bedrijfsresultaat steeg van een winst van 223 miljoen euro in de eerste helft van 2019 naar een verlies van 768 miljoen euro in dezelfde periode dit jaar een verschil van bijna een miljard euro.

De luchtvaartmaatschappij zou waarschijnlijk 1.100 extra personeelsleden schrappen naast de vrijwillige vertrekregeling die KLM haar werknemers ter beschikking stelde, en degenen die begin volgend jaar met pensioen gaan, meldde omroep NOS bronnen te vermelden. Eind 2019 telde de KLM Groep 36.500 medewerkers, waarvan 33 duizend bij de luchtvaartmaatschappij. Ontslagen kunnen vele lagen van het bedrijf raken, waaronder kantoorpersoneel, cabinepersoneel, grondpersoneel en piloten. Meer details zouden vrijdag bekend worden gemaakt.

“Deze financiële resultaten onderstrepen de enorme impact van deze ongekende crisis voor de luchtvaartsector en met name KLM. Een verlies van € 800 miljoen voor de eerste zes maanden van het jaar is de ergste financiële tegenslag ooit in de geschiedenis van KLM”, zegt hij. de president en CEO van luchtvaartmaatschappijen, Pieter Elbers.

Bij Air France – KLM Group, de moedermaatschappij van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, was de situatie nog erger. Waar de groep vorig jaar een winst van twee kwartalen behaalde van 137 miljoen euro, daalde dat cijfer dit jaar tot een verlies van bijna 2,37 miljard euro. Het schuldniveau van de groep steeg al met 1,83 miljard tot 7,97 miljard.

KLM zei dat het eerste kwartaal erg rotsachtig was, hoewel het in januari en februari redelijk goed had gepresteerd vóór het uitbreken van het nieuwe SARS-CoV-2-coronavirus, en als gevolg daarvan steeds meer mensen die ernstig ziek werden van Covid-19. Desalniettemin zei de luchtvaartmaatschappij dat de omzet in de eerste zes maanden van het jaar ongeveer 2,8 miljard euro bedroeg, de helft van wat het in dezelfde periode vorig jaar was. Naarmate de crisis zich ontwikkelde, kreeg de luchtvaartmaatschappij een pakket van door de overheid gesteunde leningen en kredietlijnen ter waarde van ongeveer 3,4 miljard euro.

Ook het passagiersaantal daalde van ruim negen miljoen naar minder dan 500 duizend, een daling van ongeveer 95 procent. “De vrachtactiviteiten doen het goed, maar de passagiersactiviteiten moeten nog enige vorm van structureel herstel vertonen, ondanks het feit dat KLM haar netwerk geleidelijk en zorgvuldig uitbreidt”, aldus de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.

“KLM zet de komende maanden haar Europese en intercontinentale netwerk verder uit. Dit is een belangrijke stap naar herstel, zij het beperkt en voorzichtig. De weg naar herstel zal lang en onzeker zijn. Ook al hebben we al een veel, verdergaande maatregelen zullen helaas onvermijdelijk zijn “, aldus Elbers.

Spring naar toolbar