4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

23 Covid-infecties bij bar Zuid-Holland; Honderden meer mogelijk

- Advertisement -


Gezondheidszorg GGD Hollands Midden heeft 23 coronavirusinfecties in het Zuid-Hollandse Hillegom opgespoord tot een lokale kroeg. De gezondheidsdienst maakt zich zorgen dat deze nieuwe Covid-19-patiënten mogelijk ‘honderden’ anderen hebben besmet, zei Gaak Hollands Midden-directeur Sjaak de Gouw maandag in het radioprogramma Nieuws en Co.

De GGD heeft de 23 nieuwe besmettingen opgespoord tot bar De Kleine Beurs. De gezondheidsdienst deed voor elk van de patiënten ook contacttracering. ‘Dat bleek verontrustend. Een aantal mensen bleef werken met kleine klachten’, aldus De Gouw. “Dat zit in onze genen, dat we niet zwak zijn en gewoon blijven werken met het snuiven of hoesten. Maar in dit geval betekent dit dat deze mensen veel nauwe contacten hadden. Want als mensen aan het werk waren en interactie hadden met andere mensen daar, we moeten al die mensen opsporen. En dan heb je het snel over een veelvoud van de 23. “

‘Iedereen die in een zorginstelling werkt of op een feestje op kantoor is geweest, heeft mogelijk veel mensen besmet. Als je het hebt over gemiddeld tien tot vijftien mensen per patiënt, dan hebben we het in totaal over honderden infecties’, aldus De Gouw. ‘Daarom zijn er regels. Laat je testen, ga niet aan het werk als je symptomen hebt.’

Ziekenhuizen en GGD’s in Noord-Brabant hebben deze week ook bezorgdheid geuit over het feit dat de lokale bevolking de coronavirusregels steeds meer negeert, terwijl het aantal infecties in de provincie toeneemt. ‘Daar mag ik boos over zijn. We zijn nog lang niet klaar met het inhalen van de reguliere zorg die door corona niet kon doorgaan. We kunnen echt geen tweede golf nemen’, zegt Bart Berden van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. zei tegen AD.

Volksgezondheidsinstituut RIVM meldde vorige week met haar wekelijkse coronavirusstatistieken dat het verschillende gelokaliseerde infectieclusters in verschillende delen van het land heeft geïdentificeerd. Maar volgens Ernst Kuipers, hoofd van het acute zorgnetwerk in Nederland, hebben deze clusters zich nog niet vertaald in een algehele toename van coronavirusgerelateerde ziekenhuisopnames. Maandag behandelden Nederlandse ziekenhuizen in totaal 97 coronaviruspatiënten – 16 op de intensive care, 81 op andere ziekenhuisafdelingen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws