25 must-see meesterwerken van de Hermitage


Er wordt geschat dat het ongeveer tien jaar zou duren om alle tentoongestelde voorwerpen in de collectie van het beroemdste museum van St. Petersburg en Rusland te zien. Dus om je wat tijd te besparen, hebben we de 25 meest onmisbare geselecteerd.

De keizerlijke kunstcollectie werd ingesteld bij opperste decreet van Catharina de Grote in 1764. Haar persoonlijke collectie werd vervolgens ondergebracht in een vleugel van het Winterpaleis, bekend als de Hermitage. De Russische keizers die Catharina volgden, voegden veel toe aan de schat en verzamelden hele collecties West-Europese schilderkunst, beeldhouwkunst, kunstvoorwerpen en archeologische monumenten uit de oude culturen van Egypte, Griekenland, Rome en het Oosten.

Tegenwoordig is de Hermitage een van de grootste kunstmusea ter wereld. De collectie (ongeveer 3 miljoen stuks!) is verspreid over verschillende gebouwen, waarvan er twee – het Winterpaleis zelf en het Generale Stafgebouw (voor het paleis) – open zijn voor bezoekers. We presenteren een kleine fractie van de meesterwerken waarvoor de Hermitage internationaal beroemd is en die in één bezoek te zien zijn.

Voor enkele merkwaardige feiten over het museum, zie hier.

1. Cameo Gonzaga (portretten van Ptolemaeus II en Arsinoe II). Alexandrië, Egypte, 3e eeuw voor Christus.

De Hermitage

Dit unieke dubbelportret werd in 1814 aan keizer Alexander I overhandigd door Josephine, de vrouw van Napoleon Bonaparte, als dank voor het persoonlijke bezoek van de Russische tsaar aan haar paleis bij Parijs om haar veiligheid te garanderen terwijl de zegevierende geallieerde troepen de stad binnentrokken. Het is te zien in de Cameo Gallery op de eerste verdieping van het Nieuwe Hermitage-gebouw.

2. Aphrodite (Venus Tauride). Het oude Griekenland, 2e eeuw voor Christus.

De Hermitage

Dit marmeren beeld van 167 cm hoog was een geschenk van het Vaticaan aan Peter de Grote (andere bronnen zeggen dat het werd ingewisseld voor de relieken van St. Bridget van Zweden). Het “heidense idool” werd aanvankelijk aan het publiek getoond in de zomertuin, voordat het werd verplaatst naar het Taurisch paleis, de thuisbasis van prins Potemkin. Het beeld werd in 1852 overgebracht naar de Hermitage om de opening van de Nieuwe Hermitage te markeren (waar het nog steeds staat in kamer 109).

3. Standbeeld van Jupiter. Het oude Rome, eind 1e eeuw na Christus.

De Hermitage

Dit kolossale beeld van de oude god werd in 1861 voor de Hermitage aangekocht door Alexander II van de failliete markies van Campana. Een van de grootste beelden in het museum, het is te zien in zaal 107 van de Nieuwe Hermitage.

4. Leonardo da Vinci. Madonna Litta, jaren 1490

De Hermitage

Een van de eerste werken uit de Hoge Renaissance, dit schilderij is gemaakt voor de heersers van Milaan. De Hermitage kocht het in 1864 van de hertog van Litta, een lid van een aristocratische Milanese familie, wiens collectie het schilderij al eeuwen in bezit had. Het werk wordt tentoongesteld in zaal 214 van de Grote (Oude) Hermitage.

5. Giovanni Battista Cima da Conegliano. Aankondiging, 1495

De Hermitage

Het werk werd oorspronkelijk gemaakt op een houten sokkel, maar toen het in het midden van de 19e eeuw werd gekocht door de Russische prins Sergey Golitsyn, werd het door zijn kunstconservator op canvas overgebracht. In 1886 verkocht Golitsyn het schilderij op een veiling, waar het werd gekocht voor het museum. Het bevindt zich in kamer 217 van de Grote Hermitage.

6. Rogier van der Weyden. Sint-Lucas tekenen van de Maagd, 15e eeuw

De Hermitage

Het schilderij kwam op een ongebruikelijke manier in de Hermitage terecht. Het was in twee delen verdeeld: de rechterhelft, met de afbeelding van Sint-Lucas, werd in 1850 verworven uit de collectie van koning Willem II van Nederland, die getrouwd was met de dochter van keizer Paulus I van Rusland; de linkerhelft, voorstellende de Madonna met Kind, werd in 1884 gekocht van de Parijse antiquair Antoine Bera.

7. Rafaël. Conestabiele Madonna, 1504

De Hermitage

Dit vroege werk van de grote Raphael bevond zich in de collectie van graaf Conestabile della Stafa in Perugia, Italië. In 1871 werd het schilderij gekocht door tsaar Alexander II voor zijn vrouw, Maria Alexandrovna. In 1881 werd het werk in opdracht van de keizerin naar de Hermitage verplaatst. Zie het in kamer 229 van de Nieuwe Hermitage.

8. Giorgione. Judith, 1504

De Hermitage

Het enige schilderij in Rusland dat ongetwijfeld tot het penseel van Giorgione behoort. Dit meesterwerk van de Venetiaanse school, aangekocht in 1772 door Catharina de Grote, was een van de parels van de Parijse collectie van baron Pierre Crozat. Het 144 cm hoge doek wordt tentoongesteld in zaal 217 van de Grote Hermitage.

9. Lucas Cranach de Oude. Venus en Cupido, 1509

De Hermitage

De Duitse kunstenaar was de eerste in Noord-Europa die de naakte godin van de liefde afbeeldde. Catharina de Grote verwierf het schilderij samen met de volledige Dresden-collectie van de Duitse graaf Heinrich von Bruhl. Het werk vormde in 1769 de basis van de collectie van het museum. Het wordt bewaard in zaal 255 van de Kleine Hermitage.

10. Michelangelo. Gehurkte jongen, 1530-34

De Hermitage

Weinig musea ter wereld kunnen bogen op sculpturen van dit beroemde genie uit de Renaissance. Het is ook het enige beeldhouwwerk van Michelangelo in Rusland. Boy werd in 1785 gekocht door Catharina de Grote. Een tijdlang werd het bewaard in de Imperial Academy of Arts, waar het diende als model voor schilders en beeldhouwers. Maar in 1851 trad het toe tot het museum ter ere van de opening van de Nieuwe Hermitage, waar het te zien is in zaal 230.

11. Titiaan. Berouwvolle Magdalena, jaren 1560

De Hermitage

Volgens de legende hield de stervende Titiaan deze afbeelding in zijn handen. Het werd verkocht aan Cristoforo Barbarigo, wiens hele collectie in 1850 door Nicholas I voor de Hermitage werd gekocht; het werk van de Venetiaanse meester wordt tentoongesteld in zaal 221 van de Grote Hermitage.

12. Caravaggio. De luitspeler, 1596-1596

De Hermitage

De foto bestaat in drie versies. De andere twee zijn ondergebracht in het Metropolitan Museum of Art in New York en Badminton House in Engeland. De derde versie, bewaard in de collectie van de Italiaanse verzamelaar Vincenzo Giustiniani, werd in 1808 door Alexander I verworven. De luitspeler is te vinden in kamer 232 van de Nieuwe Hermitage.

13. Diego Velázquez. De lunch, 1617

De Hermitage

Omdat het schilderij zich in de persoonlijke collectie van Catharina de Grote bevond, dateert het uit de begindagen van het museum, hoewel er nog steeds enige discussie is over het ware auteurschap. Deze chef d’oeuvre van de Spaanse meester is te zien in zaal 239 van de Nieuwe Hermitage.

14. Peter Paul Rubens. Perseus geeft Andromeda vrij, 1622

De Hermitage

Dit werk van de Vlaamse schilder werd door Catharina de Grote aangekocht samen met de collectie van graaf Heinrich von Bruhl en was een van de stukken die deel uitmaakten van de oorspronkelijke collectie van het museum. Het meesterwerk, gewijd aan de oude Griekse mythe van Perseus, wordt tentoongesteld in zaal 247 van de Nieuwe Hermitage.

15. Nicolas Poussin. Tancred en Erminia, 1631

De Hermitage

Dit werk van Poussin, een meester in het Franse classicisme, is geïnspireerd op een scène uit het gedicht Jerusalem Delivered van de Italiaanse dichter Torquato Tasso. Het schilderij werd in 1766 verworven uit de collectie van de Parijse kunstenaar Jacques Aved. Het wordt tentoongesteld in zaal 279 van het Winterpaleis.

16. Rembrandt. Terugkeer van de verloren zoon, 1668

De Hermitage

Dit schilderij van de Nederlandse meester werd door Catharina de Grote gekocht van de Franse hertog Andre d’Ansesen, wiens grootvader als diplomaat aan het hof van Lodewijk XIV had gediend en het doek vermoedelijk in Nederland had gekocht. De foto wordt bewaard in kamer 254 van de Nieuwe Hermitage.

17. Jean-Baptiste Simeon Chardin. Wasvrouw, 1730

De Hermitage

Dit meesterwerk van de Franse schilder en “dichter van het dagelijks leven” Chardin maakte deel uit van de collectie van baron Pierre Crozat, gekocht in 1772 door Catharina de Grote. Het schilderij hangt in zaal 284 van het Winterpaleis.

18. De pauwklok. Londen, jaren 1770

De Hermitage

Deze luxe mechanische klok gemaakt door de Engelse juwelier James Cox werd besteld voor Catharina de Grote door haar hoveling (en favoriete) prins Potemkin.

Het werd in 1781 in afzonderlijke stukken aan Rusland geleverd, geassembleerd en in gebruik genomen door de beroemde monteur Ivan Kulibin. Tegenwoordig is de klok te zien in zaal 204 van de Kleine Hermitage.

19. Antonio Canova. Cupido en Psyche, 1794-99

De Hermitage

De Venetiaanse meester maakte twee versies van deze marmeren beeldengroep. Een daarvan is gehuisvest in het Louvre; de andere, in opdracht van prins Joesoepov, sierde lange tijd het landgoed Arkhangelskoye van de familie in de buurt van Moskou. In 1926, na de revolutie, werd het beeld overgebracht naar het museum en tentoongesteld in zaal 241 van de Nieuwe Hermitage. Overigens bevindt zich in dezelfde kamer een andere, “staande” versie van het beeldhouwwerk van dezelfde kunstenaar – gekocht door Alexander I van Josephine.

20. Claude Monet. Vrouw in de tuin. Sainte-Adresse, 1867

De Hermitage

Dit schilderij van de grote impressionist werd in 1899 gekocht door de Russische kunstkenner Pjotr ​​Sjtsjoekin, wiens enorme collectie na de revolutie werd genationaliseerd. Het schilderij kwam in 1948 naar het museum. Het wordt tentoongesteld in kamer 403 van het Generale Stafgebouw.

21. Camille Pissarro. Boulevard Montmartre in Parijs, 1897

De Hermitage

Dit schilderij van de Franse impressionist was van de Russische koopman en verzamelaar Mikhail Ryabushinsky. Na de revolutie schonk hij een deel van zijn collectie, waaronder dit werk, aan de Tretjakovgalerij in Moskou. Later werd het verplaatst naar het Staatsmuseum voor Moderne Westerse Kunst, ook in Moskou, en na de sluiting in 1948 kreeg het een permanent huis in de Hermitage, in kamer 406 van het gebouw van de generale staf.

22. Pablo Picasso. Two Sisters (The Meeting), 1902

De Hermitage

De Russische verzamelaar Sergey Shchukin kocht veel schilderijen van de Spaanse kunstenaar, waaronder dit meesterwerk uit zijn Blauwe Periode. De collectie van Sjtsjoekin belandde eerst in het Staatsmuseum voor Moderne Westerse Kunst en vervolgens in 1948 in de Hermitage, waar het tot op de dag van vandaag in kamer 432 van het gebouw van de generale staf staat.

23. Rothschild Faberge klokei, 1902

De Hermitage

Deze prachtige Faberge-klok in paaseierenstijl was van Baron Eduard Rothschild. Het meesterwerk bleef lange tijd eigendom van de familie Rothschild en werd nergens tentoongesteld. Het ei werd in 2007 bij Christie’s gekocht door de Russische verzamelaar Alexander Ivanov en in 2014 geschonken aan de Hermitage. Het staat tentoongesteld in kamer 302 van het gebouw van de Generale Staf.

24. Henri Matisse. Dans, 1910

De Hermitage

Dit schilderij is persoonlijk gemaakt in opdracht van de Russische verzamelaar Sergey Shchukin voor zijn eigen herenhuis. De eerste versie van het schilderij is ondergebracht in het Museum of Modern Art in New York, terwijl de versie van het huis van Shchukin samen met zijn collectie werd genationaliseerd en in 1948 naar de Hermitage werd overgebracht. Het wordt bewaard in kamer 440 van het gebouw van de Generale Staf, die uitsluitend aan Henri Matisse is opgedragen.

25. Wassily Kandinsky. Compositie VI, 1913

De Hermitage

Dit schilderij is gemaakt door de beste Russische abstractionist in Duitsland, waar hij meer dan tien jaar heeft gewoond. Het canvas bevat uitgebreide opmerkingen van de kunstenaar zelf, waarin het gebruik van bepaalde kleuren en uitdrukkingswijzen wordt uitgelegd. Het schilderij kwam in 1948 naar de Hermitage vanuit het Staatsmuseum voor Moderne Westerse Kunst, dat na de revolutie werd geopend en vervolgens werd gesloten. Het wordt bewaard in het Generale Stafgebouw, kamer 443.

.

Spring naar toolbar