-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

3% van de Nederlandse bloeddonoren heeft Covid-19-antistoffen

- Advertisement -


Ongeveer 3 procent van de bloeddonors in Nederland heeft antistoffen ontwikkeld tegen Covid-19, de luchtwegaandoening veroorzaakt door het coronavirus, vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer op basis van een nog niet gepubliceerd onderzoek van bloedbank Sanquin NU. nl rapporten.

Als bloeddonoren representatief zijn voor de Nederlandse bevolking, dan heeft ongeveer 3 procent van de Nederlanders in meer of mindere mate het coronavirus. ‘Het gaat om honderdduizenden Nederlanders’, zei Van Dissel tijdens zijn wekelijkse update over de stand van zaken rond het coronavirus aan het parlement.

Sanquin testte bloed- en plasmamonsters van Nederlandse donoren om te zien of ze het virus hadden. Voorlopige resultaten laten zien dat de aanwezigheid van antilichamen per leeftijdsgroep verschilt. 3,6 procent van de jonge bloeddonors tussen 18 en 20 jaar (688 personen) heeft Covid-19-antilichamen. Dat percentage neemt af naarmate donoren ouder worden. Er werden geen antilichamen gevonden bij donoren in de leeftijd van 71 tot 80 jaar, hoewel het aantal donoren in die leeftijdsgroep ook veel lager is – slechts 10 personen.

Van Dissel benadrukte dat het onderzoek nog steeds loopt. Maar dit suggereert dat individuen die hersteld zijn van het coronavirus “een zekere mate van immuniteit” hebben. Het RIVM zei eerder dat mensen met mildere symptomen minder immuniteit lijken op te bouwen dan mensen die erg ziek zijn geworden van Covid-19.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws