13.7 C
Utrecht
vrijdag, mei 20, 2022

42.472 Covid-gevallen verbrijzelen het record van gisteren; Nieuwe ziekenhuisopnames op laagste punt in 12 weken

- Advertisement -


In totaal testten tussen zondag en maandagochtend 42.472 mensen positief op het SARS-CoV-2-coronavirus, wat het record van een dag eerder overtrof met meer dan 6.100. Dat duwde het zevendaags voortschrijdend gemiddelde met 6 procent omhoog naar een nieuw record, 34.422. Het was de 10e achtereenvolgende dag dat het gemiddelde een nieuw record vestigde. Het cijfer stijgt sinds 28 december dagelijks.

De drie steden met de meeste nieuwe besmettingen waren Amsterdam (3.328), Rotterdam (1.891) en Utrecht (1.502), die een nieuw lokaal record vestigden. Ook nog eens 1.411 inwoners van Den Haag testten positief op het coronavirus.

Tijdens een persconferentie op vrijdag zei premier Mark Rutte dat het kabinet verwachtte dat het aantal dagelijkse besmettingen zou oplopen tot tussen de 75.000 en 80.000 per dag door in het weekend enkele lockdown-beperkingen vrij te geven. Tegelijkertijd hebben de infecties zich sneller verspreid onder mensen jonger dan 40 sinds de Omicron-golf van infecties begon.

Ongeveer 36 procent van degenen die in de periode van zeven dagen eindigend op 15 januari door de GGD werden getest, kreeg een positieve diagnose voor het coronavirus. Op die dagen werden gemiddeld 97.200 tests afgelegd.

De dramatische recente toename van infecties heeft nog niet geleid tot een toename van Covid-19-hospitalisaties, maar het is niet duidelijk hoe dat zal veranderen naarmate het aantal infecties hoger wordt, of als de variant zich snel begint te verspreiden onder oudere populaties. Het patiëntencoördinatiebureau LCPS zei echter te verwachten dat de instroom van Covid-19-patiënten later deze maand weer zal stijgen.

De LCPS zei dat tussen zondag en maandagmiddag 93 patiënten met Covid-19 werden opgenomen. Dat was het laagste totaal in 12 weken en zette een trend van dalende dagelijkse ziekenhuisopnames in verband met de ziekte voort. Er werden de afgelopen zeven dagen elk gemiddeld 120 mensen opgenomen, 17 procent minder dan een week eerder.

Maandag waren er 1.240 mensen met Covid-19 in ziekenhuizen, een netto stijging van 2 procent na rekening te houden met nieuwe opnames, ontslagen en sterfgevallen. Het was de eerste keer dat het cijfer steeg in een week. Toch bleef het ziekenhuistotaal 19 procent lager dan afgelopen maandag. Een vergelijkbare verlaging zou het aantal ziekenhuizen terugbrengen tot 1.000.

Ongeveer 317 Covid-19-patiënten lagen op intensive care-afdelingen, een netto toename van vijf. De overige 923 mensen lagen op de reguliere zorgafdelingen, een nettotoename van 17.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws