5G-netwerk veilig uit te rollen; Verdere studie nodig, zegt gezondheidsraad


De Gezondheidsraad ziet geen reden om de uitrol van de nieuwe 5G-frequenties in Nederland stop te zetten. Volgens de raad is het “niet aangetoond en is het niet waarschijnlijk” dat blootstelling aan 5G-systemen de gezondheid van mensen kan schaden. Maar de gemeente voegde eraan toe dat verder onderzoek nodig is, meldt NU.nl.

De Gezondheidsraad deed op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar de effecten van 5G op de volksgezondheid, nadat eerder dit jaar een groot aantal gsm-masten in brand was gestoken en een groep de uitrol van het 5G-netwerk voor de rechter probeerde te stoppen.

De Raad concludeerde dat het niet waarschijnlijk is dat 5G schadelijk is voor de gezondheid. “Frequenties die vergelijkbaar zijn met de lage en midden 5G-frequentiebanden worden al jaren gebruikt voor andere telecomtoepassingen zonder bewezen nadelige gezondheidseffecten”, aldus de Raad. Maar aangezien het 5G-netwerk nog niet volledig in gebruik is, is het nog niet duidelijk hoeveel exposure er zal zijn.

Daarom is verder onderzoek nodig, aldus de Raad, die dit rapport een “eerste stap” noemt. Om die reden adviseerde de Raad het gebruik van de frequentieband 26 GHz vooralsnog. De mogelijke gezondheidsrisico’s van deze frequentieband zijn nog onvoldoende onderzocht, aldus de raad.

De Gezondheidsraad adviseerde ook om de frequentieblootstelling continu te monitoren voor, tijdens en na de uitrol van de 5G-banden.

Spring naar toolbar