4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Aanpassing van het openbaar vervoer aan de sociale afstandsmaatschappij kost 1,2 miljard euro: rapport

- Advertisement -


Het aanpassen van het openbaar vervoer in Nederland zodat iedereen 1,5 meter uit elkaar kan blijven, kost volgens branchevereniging OVNL minimaal 1,2 miljard euro. Door de maatregelen tegen het coronavirus kan maximaal 25 procent van de capaciteit van bussen, treinen, trams en metro’s veilig worden benut, zei OVNL-voorzitter Pedro Peters tegen de Telegraaf.

Het gebruik van het openbaar vervoer is teruggelopen tot ongeveer 10 procent van wat Nederland gewend is, nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, zei Peters tegen de krant. ‘Als bijvoorbeeld studenten, pendelaars en recreanten weer met het openbaar vervoer mogen reizen, krijgen we grote problemen met de beschikbare veilige ruimte.’

Volgens Peters is het niet de taak van vervoersbedrijven om te bepalen wanneer een bus of trein te vol is. Hij vindt dat de regering hiervoor meer handhavers moet inzetten. “Zelfs met een maximale bezetting van 1,5 meter zijn er nog veel meer handhavers nodig om de benodigde afstand te houden bij het in- en uitstappen, op de perrons en in het transportmiddel. Anders wordt het chaos.”

Vakbond FNV maakt zich ook zorgen over dreigende problemen in het openbaar vervoer. “Als er niet snel duidelijke keuzes worden gemaakt, wordt het openbaar vervoer de bottleneck van de anderhalve meter samenleving. Tijdens de reis zitten we toch op elkaars schoot”, aldus FNV-directeur Henri Jansen tegen de krant.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws