6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Afdeling openbare werken. bouwbedrijf mag afval in stuwmeer Gelderland storten: rapport

- Advertisement -


Hoofd Rijksdienst Rijkswaterstaat liet het Amsterdamse bouwbedrijf Bontrup duizenden tonnen afval storten in een natuurlijk meer in Gelderland, meldt de Volkskrant op basis van onderzoek van Zembla. Rijkswaterstaat keurde deze dumping goed kort nadat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra erbij betrokken was, aldus de krant.

Het afval is granuliet, een bijproduct van de verwerking van graniet en zandsteen. Het wordt door de Nederlandse autoriteiten als “bodem” beschouwd, maar in 2018 is bezorgdheid geuit over de effecten ervan op het milieu.

Bontrup verwerkt graniet voor de aanleg van asfaltwegen in Nederland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beschouwt het bedrijf als “een van de belangrijkste leveranciers voor wegenbouwers”, aldus een interne notitie, schrijft de krant. Maar de aanvoer van Bontrup dreigde te stagneren omdat het bedrijf geen ruimte meer had om granuliet op te slaan.

Als oplossing werd voorgesteld om het afvalproduct in het natuurlijke meer Over de Maas te dumpen. Het granuliet zou het uit het meer gewonnen zand kunnen vervangen, was het idee. Maar experts van het ministerie van Infrastructuur hadden twijfels over het storten en waarschuwden dat de milieueffecten van granuliet op de lange termijn onbekend zijn. Twee vergunningverleners hebben volgens de krant ook afzonderlijk de stortaanvraag afgewezen.

Volgens de krant ontving de eerste ambtenaar van Rijkswaterstaat Zuid die de aanvraag afkeurde vanwege milieuoverwegingen een e-mail van het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht, waarin hij hem berispt. ‘We hebben geen discussie meer over de vraag of granuliet al dan niet aarde is: we beschouwen het als aarde’, las de e-mail. Het voegde eraan toe dat “snelle actie essentieel wordt” in de Bontrup-applicatie en dat met het bedrijf “een werkwijze” werd overeengekomen. De aanvraag werd vervolgens opnieuw beoordeeld door een tweede ambtenaar en in oktober 2019 opnieuw afgewezen.

Maar toen kwam Zijlstra tussenbeide. Hij bracht de directeuren van Bontrup in contact met het hoofd van Rijkswaterstaat, die hij goed kent, schreef de krant. En een dag nadat de stortaanvraag voor het laatst was afgewezen, werd deze goedgekeurd “op basis van veranderd inzicht”.

De oud-minister – die inmiddels directeur is van bouwbedrijf Volker Wessels, een grote afnemer van Bontrup – bevestigde aan Zembla dat hij de eigenaar van Bontrup in contact heeft gebracht met het hoofd van Rijkswaterstaat toen de aanvraag van het bedrijf werd afgewezen. ‘In dit land kan het natuurlijk niet zo zijn dat je je goed houdt aan alle wet- en regelgeving en dat je door officiële willekeur in de problemen komt’, zei hij.

Zijlstra gaf in het televisieprogramma toe dat hij geen expert is en daarom de gevolgen van het storten van granuliet in een natuurlijk meer niet kan inschatten. Maar hij voegde eraan toe: ‘Kijk, we wisten dertig tot veertig jaar geleden niet dat asbest schadelijk was. En zoiets weet je natuurlijk nooit.’ Hij ontkent dat de Rijkswaterstaat onder druk wordt gezet. Maar hij zei dat als Bontrup zijn afval niet kwijt kon, Rijkswaterstaat een probleem zou hebben gehad. ‘Want op het moment dat je geen steenslag hebt, heb je ook geen asfalt, heb je ook geen onderhoud en dan stopt het werk snel.’

Rijkswaterstaat geeft in een reactie op haar website aan dat granuliet sinds 2009 als bodem wordt beschouwd en dat de indeling door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opnieuw is bevestigd volgens de definitie van het Besluit bodemkwaliteit in 2019.

“Granuliet is onder bepaalde omstandigheden goed en veilig te gebruiken. Mits aan alle eisen uit het Bodemkwaliteitsbesluit en de Waterwet wordt voldaan”, aldus de afdeling. ‘Bij het project Over de Maas is dat het geval.’ Rijkswaterstaat geeft aan dat het als bevoegd gezag altijd goed kijkt naar de gevolgen voor het milieu en toezicht houdt op de naleving van de regels.

“Het beeld dat in de aankondiging van Zembla wordt geschetst, doet geen recht aan de inhoudelijke overwegingen die ten grondslag liggen aan het verlenen van toestemming door de Rijkswaterstaat voor het gebruik van granuliet in Over de Maas. Dat neemt niet weg dat, terugkijkend, het proces mogelijk zijn beter geweest ‘, aldus Rijkswaterstaat.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws