-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Ajax schrapt rubber kunstgras over gezondheidsproblemen op lange termijn

- Advertisement -


Ajax besloot op vier trainingsvelden in trainingscomplex De Toekomst het kunstgras te vervangen. Deze graszoden bevatten de veelbesproken rubberkorrels. En het Amsterdamse team besloot de graszoden liever uit voorzorg te verwijderen nadat een aantal wetenschappers hun bezorgdheid had geuit over mogelijke gezondheidsrisico’s voor spelers, meldt AD.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Sport heeft het RIVM gevraagd opnieuw te onderzoeken of rubberkorrels – gemaakt van oude banden en naar verluidt kankerverwekkende stoffen bevatten – echt een gezondheidsrisico vormen voor sporters. Het RIVM verwacht tegen het einde van het jaar resultaten te hebben.

Maar Ajax besloot niet te wachten op de uitslag. Het Amsterdamse team komt direct in actie omdat hun kunstgras veel meer wordt gebruikt dan die van amateurclubs. “We voelen ons verantwoordelijk voor de spelers”, aldus een woordvoerder. Hij voegde toe dat er nog geen concreet bewijs is dat de velden echt schadelijk zijn.

Ajax stuurde donderdag een brief aan ouders van jonge spelers met de mededeling dat de grasmat wordt vervangen. Wanneer dit precies zal gebeuren, is onduidelijk. Volgens de club zijn er verschillende alternatieven om de rubberkorrels te vervangen. Ze onderzoeken nog steeds wat de beste optie is. De komende weken zullen spelers zoals gewoonlijk de kunstgrasmat gebruiken.

De mogelijke gezondheidsrisico’s van kunstgras zorgden vorige week voor veel opschudding. Verschillende clubs hebben besloten de trainingen op gras te annuleren. Amsterdam besloot op de gebruikelijke wijze door te gaan, naar het huidige advies van het RIVM. 78 procent van de Nederlandse hoofdstad bestaat uit kunstgras met rubbergranulaat. Wel adviseert de gemeente spelers om na het spelen op gras goed te wassen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws