Al 19 zeges dit voorjaar, maar Jumbo-Visma vindt manier waarop ‘ook heel belangrijk’

[ad_1]

NOS Wielrennen

Het is nog maart, maar bij Jumbo-Visma staat de zegeteller nu al op 19. De Nederlandse ploeg grossiert de eerste maanden van het wielerseizoen in overwinningen en records lijken in zicht.

Gent-Wevelgem mondde gisteren uit in een heuse Jumbo-Visma-show. Wout van Aert gunde zijn ploeggenoot Christophe Laporte de zege. De eerste achtervolger op het oppermachtige geel-zwarte duo moest bijna twee minuten toegeven. Tegelijkertijd was de supermarktploeg ook in Spanje succesvol: Primoz Roglic won het eindklassement van de Ronde van Catalonië.

Met de 19 zeges in amper drie maanden tijd is Jumbo-Visma hard op weg om 2019 te evenaren of zelfs te verbeteren. In dat jaar won het 49 koersen, het hoogste aantal in de geschiedenis van de ploeg. Een jaar eerder was het Belgische QuickStep nog succesvoller door liefst 72 overwinningen te behalen.

Het aantal zeges van Jumbo-Visma en zijn voorgangers in de afgelopen jaren. Eind maart staat de teller dit jaar al op 19

Het aanscherpen van dergelijke records is geen doel op zich, zegt algemeen directeur Richard Plugge van Jumbo-Visma. “Het aantal zeges is niet zo belangrijk. We hebben als ploeg een aantal hoofddoelen en we vinden de manier waarop we koersen ook heel belangrijk.”

Beste teambuilding

Wat de manier van koersen betreft, was de zege van Laporte volgens Plugge een “fenomenaal” voorbeeld. “Als ploegleiding hameren we erop dat wielrennen een teamsport is. Er komt er één als winnaar over de streep, maar zonder hulp van de andere ploeggenoten lukt dat niet.”

“Dat Van Aert gisteren de zege gunde aan Laporte, die er zelf natuurlijk ook hard genoeg voor gewerkt had, was de beste teambuilding die je je kunt wensen. We zien graag dat het hele team bereid is om elkaar te ondersteunen.”

De zeges per ploeg in het seizoen 2023

Plugge verklaart het hoge aantal zeges door die saamhorigheid. “We hebben met Van Aert, Roglic en Jonas Vingegaard een paar wereldtoppers, maar we hebben ook flink geïnvesteerd in de tweede lijn daar net achter. Renners als bijvoorbeeld Laporte, die ook kunnen winnen.”

‘Vijfde of zesde budget’

Jumbo-Visma is dit jaar de succesvolste formatie van het peloton. En dat terwijl andere ploegen een hoger budget hebben. Het Britse Ineos heeft naar schatting bijna twee keer zoveel te besteden. “En er zijn meer ploegen groter dan wij”, zegt Plugge. “Ik denk dat wij qua budget op plek vijf of zes zitten.”

“En toch waren we de afgelopen drie jaar objectief gezien de beste ploeg van het peloton, want op het einde van het jaar stonden we steeds boven aan de UCI-ranglijst. Of we nog steeds de beste ploeg ter wereld zijn? De belangrijkste koersen moeten allemaal nog komen, dus die vraag kunnen we pas aan het einde van het jaar beantwoorden.”

[ad_2]

Lees meer

Plaats een reactie