8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Alle Nederlandse leden van het Europees Parlement stemmen voor de Brexit, zij het enigszins met tegenzin

- Advertisement -


Alle 26 Nederlandse leden van het Europees Parlement stemmen woensdagavond voor de Brexit. Sommigen met volledige overtuiging, anderen met pijn in hun hart. “Met tegenzin”, “we hebben er spijt van”, “het is onontkoombaar”, “onvermijdelijk” en “dit is wat de Britten willen”, zo verklaarden de meer terughoudende Nederlandse Europarlementariërs hun ‘ja’-stem aan de NOS.

Na het Britse Lagerhuis is het Europees Parlement de enige volksvertegenwoordiging die kan stemmen over de vertrekovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het debat over deze deal begint om 14.00 uur, de stemming wordt rond 18.00 uur verwacht

Het CDA zal vandaag ‘ja’ stemmen, maar vreest dat ‘de sage’ nog lang niet voorbij is. ‘Als we echt goed willen scheiden, is er nog veel werk aan de winkel’, zei Europarlementariër Esther de Lange tegen de omroep.

ChristenUnie zal ook met tegenzin ‘ja’ zeggen, zich zorgen makend over het veranderende politieke machtsevenwicht dat de Brexit zal brengen. ‘Dat betekent een roep om meer geld en minder budgetdiscipline’, waarschuwde Europarlementariër Peter van Dalen.

De VVD stemt met ontslag ja. ‘De scheiding moet nu op een ordelijke manier verlopen’, zei Liesje Schreinemacher tegen de omroep.

De D66 twijfelde lange tijd aan hun stem. “We stemmen nu niet voor of tegen een Brexit, maar of we nu een Brexit met of een Brexit zonder deal willen. En dan kies ik met pijn in mijn hart voor een Brexit met een deal, dat is altijd beter dan geen deal ‘, Zei Sophie in’ t Veld.

Ook de PvdA heeft zorgen. ‘Ik hoop echt dat het VK geen lageloonland wordt; een Singapore van de Theems. Ik vrees dat de Britten zo snel mogelijk van de sociale regels die de EU hen nu oplegt, af willen. Maar Ik stem nog wel ja, want er moet een einde komen aan deze strijdscheiding ‘, zei PvdA-lid Agnes Jongerius tegen de omroep.

Anderen zijn blij dat de Britten eindelijk vertrekken. “Ze hebben de ontwikkeling van de EU alleen maar vertraagd en waren bijzonder goed in het plukken van kersen”, aldus Toine Manders, lid van 50Plus.

Hetzelfde geldt voor FvD. ‘Het moet gewoon gebeuren’, zei Derk-Jan Eppink tegen de omroep. ‘En er is echt geen ramp, het is niet zo dat de Britse eilanden in zee zinken.’

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gepland op 31 januari, na eerst te zijn uitgesteld van maart 2019 tot oktober en vervolgens van oktober 2019 tot januari 2020. Op 1 februari is de Brexit een feit. Maar er zal nog steeds een overgangsperiode gelden waarin de Britse en EU-leiders zullen bespreken hoe de toekomst van hun relatie eruit zal zien.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws