1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Alle nertsenfarms zullen proactief worden afgemaakt als de coronavirusinfecties voortduren

- Advertisement -


Als recent aangescherpte hygiënemaatregelen op nertsenfarms niet leiden tot een afname van coronavirusgevallen op deze pelsdierfokkerijen, moeten de dieren op nertsenfarms mogelijk proactief worden afgemaakt, aldus ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw in een Kamerbrief maandag.

De ministers vroegen het Outbreak Management Team Zoonoses (OMT-Z) om de volksgezondheidsrisico’s rond nertsenfarms als het gaat om het coronavirus opnieuw te onderzoeken. Tot dusver is op 25 bontfokkerijen bij nertsen het virus vastgesteld. Alle dieren op de besmette boerderijen werden afgemaakt.

Volgens de experts zijn mensen de meest waarschijnlijke bron van besmetting voor nerts – de geïnfecteerde nertsen hebben waarschijnlijk het coronavirus gekregen van geïnfecteerde landarbeiders. Er was de afgelopen weken intensief contact met nertsenpups, omdat ze moesten worden gespeend en ingeënt.

Sindsdien hebben de ministers de hygiënevoorschriften aangescherpt en werknemers op nertsenfarms zijn nu verplicht persoonlijke beschermingsmiddelen zoals maskers te dragen. Omdat de incubatietijd van het coronavirus enkele weken is, verwacht de OMT-Z dat er de komende weken nieuwe coronavirusinfecties op nertsenfarms zullen opduiken, maar dat dit aantal daarna zal afnemen. Als er na half augustus nog steeds nieuwe infecties zijn, zal de regering moeten overwegen om nertsen op pelsdierfokkerijen proactief te doden, in plaats van dit pas te doen nadat een infectie is bevestigd, aldus de OMT-Z.

Ondertussen riepen de ministers alle nertsenfarmmedewerkers op om extra streng met zichzelf te zijn bij het naleven van de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het virus rond hun werkplekken tegen te gaan, waaronder hygiënemaatregelen, het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, het landelijke transportverbod op nertsen, en een verbod op bezoekers in de stallen.

De ministers bespreken de uitbreiding van de Covid-19-testmogelijkheden voor werknemers van nertsenlandbouwers met GGD.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws