-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Alleen King & vier anderen op de Dam voor Dodenherdenking; geen Bevrijdingsfestivals

- Advertisement -


De jaarlijkse oorlogsherdenking van Nederland op Dodenherdenking zal door het coronavirus er heel anders uitzien dan normaal. De herdenking op de Dam wordt alleen bijgewoond door Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, Premier Mark Rutte, burgemeester Amsterdam Femke Halsema en Gerdi Verbeet van organisatoren Nationaal Comité 4 en 5 mei. Alle bevrijdingsfestivals zijn afgelast, zo maakte de commissie bekend.

Op 4 mei herdenkt Nederland de herdenkingsslachtoffers van oorlog. Meestal gebeurt dit met een grote ceremonie en twee minuten stilte op de Dam. Dit jaar zullen Nederlanders de herdenking vanuit huis moeten volgen en vanuit hun woonkamer het Wilhelmus moeten zingen.

Zoals elk jaar begint de herdenking om 19.58 uur met een trompetsignaal. Het Landelijk Comité roept mensen met een trompet op om de tatoeage thuis te spelen. Na twee minuten stilte gaat het volkslied spelen, waarvan de commissie hoopt dat mensen thuis gaan zingen. De 16-jarige Eva Pronk zal een gedicht voordragen, schrijfster Arnon Grunberg zal de jaarlijkse lezing op 4 mei in de Nieuwe Kerk geven en Simone Kleinsma zal een lied zingen, ook in de Nieuwe Kerk en vergezeld van een kleine delegatie van de Metropole Orkest.

Op 5 mei viert Nederland zijn bevrijding uit de Tweede Wereldoorlog en het feit dat het een vrij land is in het algemeen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou dit jaar op 5 mei de lezing houden, maar die is afgelast. Er zullen ook geen Bevrijdingsdag-festivals zijn, vanwege maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In plaats daarvan zullen Ambassadors of Freedom Roxanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kriss Kross Amsterdam via sociale media laten zien hoe ze 75 jaar vrijheid vieren. In plaats van het jaarlijkse concert van 5 mei zendt de NOS uit vanuit de foyer van theater Carré in Amsterdam. De uitzending zal optredens bevatten van Simone Kleinsma, Giovanca, Roel van Velen, mezzosopraan Mia Fiselier en violiste Noa Wildschut. De show begint op 5 mei om 20.35 uur op NPO1.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws