1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Als derde van de Nederlandse theaters zijn concertzalen in de zomer mogelijk failliet: Assoc.

- Advertisement -


Een derde van de Nederlandse theaters en concertzalen, die sinds 12 maart gesloten zijn vanwege het coronavirus, dreigen voor de zomer in te storten, blijkt uit een onderzoek van de vereniging van theaters en concertzalen VSCD onder haar leden. “Het gaat om veel kleinere theaters, die een belangrijke sociale buurtfunctie hebben in kleine gemeenten. Maar ook grote podia zoals De Doelen in Rotterdam. Na de zomer bestaat het niet meer zonder tussenkomst”, aldus VSCD-directeur Gabbi Mesters tegen ANP.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft 300 miljoen euro toegezegd om culturele instellingen te ondersteunen tijdens de coronaviruscrisis, maar dit geld is bedoeld voor instellingen die meerjarige overheidssubsidies ontvangen. Dat geldt niet voor theaters en de gratis producers, die driekwart van alle voorstellingen in Nederland uitmaken, zei Mesters. Ook gemeentelijke en stadsmusea – die 70 procent van de museumsector uitmaken – vallen niet onder de dekking.

‘Er is veel goede wil’, zei Mesters tegen de nieuwslijn. “Maar theaters kunnen gewoon niet draaien als de bezetting maar 30 procent is. Je loopt niet alleen de kaartverkoop mis, maar ook de horeca-inkomsten. En ook alle andere activiteiten waarvoor de theaters werden gehuurd zijn verdwenen.” Volgens Mesters moet de regering 55 miljoen euro aan toezeggingen doen om instorting van theaters en concertzalen te voorkomen.

De culturele sector is economisch van belang en vertegenwoordigt ongeveer 4 procent van het Nederlandse BBP en 4,5 procent van het totale personeelsbestand, zei VSCD. ‘Maar je merkt ook in dit corona-tijdperk dat de Nederlandse samenleving meer dan ooit het belang van cultuur, muziek en optredens beseft. Dat moet zich vertalen in steun van de overheid.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws