Amerikaanse journalist in hechtenis genomen op de luchthaven van Myanmar


WASHINGTON DC: De Verenigde Staten hebben vrijdag hun bezorgdheid geuit over een Amerikaanse staatsburger die als journalist in Myanmar werkt en die is vastgehouden door de militaire regering.

De Amerikaan Daniel Fenster, 37, werd op de internationale luchthaven van Yangon vastgehouden toen hij zich voorbereidde om naar Maleisië te vliegen.

Fenster is de hoofdredacteur van Frontier Myanmar, een onafhankelijke nieuwssite.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat ze de onmiddellijke vrijlating van Fenster zoeken.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat consulaire ambtenaren van de Amerikaanse ambassade in Yangon Fenster niet mogen bezoeken.

Frontier Myanmar zei maandag dat Fenster wordt vastgehouden in de Insein-gevangenis van Yangon. Tijdschriftfunctionarissen zeiden dat ze niet wisten waarom Fenster werd vastgehouden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sindsdien de detentie van Fenster door het leger van Myanmar een “onaanvaardbare aanval op de vrijheid van meningsuiting” genoemd.

“We maken ons grote zorgen over de detentie”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “We hebben er bij het militaire regime op aangedrongen hem onmiddellijk vrij te laten en zullen dat blijven doen, totdat hij weer veilig naar zijn familie mag terugkeren.”

“We dringen er bij het Birmese regime op aan om onverwijld consulaire toegang te verlenen, zoals vereist door het Verdrag van Wenen inzake consulaire betrekkingen, en om te zorgen voor een correcte behandeling van Daniël terwijl hij vastgehouden wordt.”

De gekozen regering van Myanmar werd op 1 februari omvergeworpen door het leger van de natie.

Ondertussen zal de Amerikaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman volgende week Washington verlaten voor een gepland bezoek aan Zuidoost-Azië, en functionarissen zeiden dat ze de detentie van Fenster en de crisis in Myanmar daar zal bespreken.

.

Spring naar toolbar