6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Amsterdam ArenA wordt omgedoopt tot Ajax-voetballegende Johan Cruijff

- Advertisement -


Het voetbalstadion en concertgebouw van de Amsterdam ArenA wordt omgedoopt tot Johan Cruijff Arena, een zet die fans van zowel de Amsterdamse voetbalclub AFC Ajax als het Nederlands elftal ongetwijfeld zal bekoren. De aankondiging werd laat op dinsdagavond gedaan, wat Cruijff’s 70ste verjaardag zou zijn geweest. De voetballegende stierf op 24 maart 2016 na longkanker.

Naast de naamsverandering van het stadion wordt ook een straat, plein of brug naast de arena vernoemd naar Cruijff, kondigde Ajax aan. Cruijff’s zoon Jordi vertelde het team dat hij en de overlevende familie blij zijn met de beslissing. Eerder was de jongere Cruijff teleurgesteld dat het een jaar na de dood van zijn vader nog steeds leek alsof zijn nalatenschap niet werd geëerd, ook al verzekerde de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, dat er een permanent monument in de stad zou komen.

‘Hij was een van de beste voetballers ooit’, stelde Ajax. ‘Een Amsterdammer die over de hele wereld bekendheid genoot vanwege zijn bijdrage aan het voetbal als speler, coach en als weldoener via zijn Foundation.’

Het sentiment werd gedeeld door velen in de wereldwijde voetbalgemeenschap die rouwden om zijn dood. Zelfs Ajax-rivaal Feyenoord tweette: ‘Diep bedroefd door het overlijden van Johan Cruijff, de grootste Nederlandse voetballer aller tijden’, op de dag dat hij stierf.

De overeenkomst is tot stand gekomen als onderdeel van een onderhandeling over het toekomstige management van het stadion, evenals wijzigingen in de eigendomsstructuur, zei het voetbalteam in een persbericht. Het pakket aan maatregelen wordt de komende zes maanden ter goedkeuring voorgelegd aan alle betrokken partijen, waaronder de gemeente Amsterdam, de directie en de raad van toezicht van het stadion en AFC Ajax. Burgemeester Van der Laan, wethouder Eric van der Burg en wethouder Kajsa Ollongren onderhandelden namens de stad over de deal.

“De partijen zijn ervan overtuigd dat dit een eerlijke herdenking is voor Johan Cruijff, en spreken de hoop uit dat de Johan Cruijff Arena een inspiratie is voor spelers van over de hele wereld”, aldus het team. Kort na de dood van Cruijff tekenden duizenden mensen petities waarin werd geëist dat het stadion een nieuwe naam kreeg voor de voetballer.Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws