4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Amsterdam streeft naar 2026 nieuwe hiv-infecties

- Advertisement -


Het Amsterdamse kantoor van burgemeester en wethouders heeft een nieuw actieplan gelanceerd met als doel het aantal nieuwe hiv-infecties in de stad tegen 2026 tot nul terug te brengen. Stappen in dit plan zijn onder meer uitbreiding van de testmogelijkheden en het mogelijk maken van het gebruik van hiv-remmer PrEP op een grotere schaal.

De strijd tegen hiv in Amsterdam heeft al effect, met voorlopige cijfers voor 2019 die de eerste significante afname van nieuwe infecties in jaren laten zien, aldus het bureau in een persverklaring. Volgens voorlopige cijfers constateerden de poliklinieken van GGD Amsterdam vorig jaar 60 hiv-infecties. In voorgaande jaren waren er ongeveer 100 nieuwe diagnoses. De daling kan meerdere redenen hebben, maar de stad is van mening dat het gebruik van PrEP en het snel starten van behandelingen met hiv-remmers een grote rol speelden. Remmers kunnen het virus zodanig onderdrukken dat het niet meer kan worden overgedragen op een andere persoon.

Volgens wethouder Simone Kukenheim van de gezondheidszorg geeft de kennis en ervaring die Amsterdam heeft opgedaan in haar lange geschiedenis van hiv-bestrijding de stad de verantwoordelijkheid om het effectiever te gebruiken.

Naar schatting 6.000 Amsterdammers leven met hiv, waaronder naar schatting 300 die hun positieve status niet kennen. “Mensen met een hiv-infectie die niet worden behandeld, kunnen het virus overdragen. Daarom is testen erg belangrijk”, aldus Kukenheim. De stad zal daarom de testmogelijkheden uitbreiden, bijvoorbeeld met thuistestkits en door huisartsen aan te moedigen vaker op hiv te testen, maar ook met het aanpakken van ‘niet-medische factoren zoals stigma’s, taboes of geen toegang tot zorg’, zei ze.

Amsterdam is van mening dat basiszorg op het gebied van hiv, hepatitis en seksueel overdraagbare aandoeningen niet ten koste mag gaan van het eigen risico, en burgemeester en wethouders zullen hiervoor op landelijk niveau lobbyen. De gemeente is van mening dat dit ook de drempel om te testen verlaagt.

Amsterdam dringt er ook bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op aan om het aantal beschikbare “plaatsen” in haar landelijke test uit te breiden met het gebruik van PrEP. Amsterdam heeft momenteel 2.178 plaatsen in het landelijke experiment. Eind mei namen 1.626 Amsterdammers deel, de rest van de plaatsen wordt uiterlijk oktober ingevuld. Maar volgens GGD Amsterdam zouden zeker 4.000 Amsterdammers baat kunnen hebben bij het nemen van de remmer.

“Streven naar 0 nieuwe hiv-infecties in 2026 is ambitieus, maar ook noodzakelijk”, aldus Kukenheim.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws