Amsterdam verkent opties voor nationaal slavenhandel museum

[ad_1]

De gemeente Amsterdam heeft aangekondigd de mogelijkheden te onderzoeken om een ​​museum te openen over de Nederlandse geschiedenis in de trans-Atlantische handel van tot slaaf gemaakte mensen. Het doel van deze verkenning is om inhoudelijk in kaart te brengen hoe dit museum eruit moet zien en eruit moet zien, aldus de gemeente.

Amsterdam werkte voor dit product samen met innovatiebureau IZI Solutions, Stichting Museum zonder Muren en het Nationaal Instituut voor Nederlands Slavernijverleden en Erfgoed NiNsee. Ze rekruteerden een aantal externe experts, “met brede en diverse expertise op gebieden zoals de geschiedenis van slavernij, geschiedenis, inclusie en cultuur”, om te helpen bij deze verkenning.

‘Steeds meer mensen zijn zich bewust van de omvang en gevolgen van ons slavernijverleden en de manier waarop de erfenis daarvan de samenleving van vandaag blijft beïnvloeden’, zegt Rutger Groot Wassink, Amsterdamse wethouder Diversiteit. “Herkennen, begrijpen en verbinden begint met het kennen van de feiten. Deze pijnlijke kant van onze geschiedenis moet daarom een ​​duidelijke plaats krijgen in het collectieve geheugen. Deze verkenning is een belangrijke stap richting een nationale museumvoorziening. Ik heb alle vertrouwen in de kennis en vaardigheden van de mensen die bij de verkenning betrokken zijn en kijken uit naar hun bevindingen. “

Amsterdam wil dat dit museum het historisch besef en de kennis van slavernij en de gevolgen ervan bij een breed publiek vergroot en een link legt met het heden, aldus de stad. “Het uitgangspunt is een faciliteit die een aanvulling vormt op en aansluit bij de bestaande museum- en culturele voorzieningen die te maken hebben met het trans-Atlantische slavernijverleden.”

[ad_2]

Plaats een reactie