Amsterdam vraagt ​​om gratie voor kinderen


De gemeente Amsterdam wil dat asielkinderen die al meer dan vijf jaar in Nederland wonen, op het platteland kunnen blijven omdat dit nu hun thuis is. De raad riep burgemeester Femke Halsema op om staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid te vragen een zogenaamd kinderpardon door te voeren, meldt Het Parool.

De aanleiding voor deze oproep was het geval van Armeense kinderen van de 13-jarige Howick en de 12-jarige Lili. Na 10 jaar in Nederland te hebben gewoond, zouden de twee kinderen zaterdag worden uitgewezen naar Armenië. Harbers besloot op het laatste moment een uitzondering voor hen te maken. Hun moeder is vorig jaar gedeporteerd.

De motie is ingediend door ChristenUnie-raadslid Don Ceder en werd gesteund door een grote meerderheid van de gemeente Amsterdam – ChristenUnie, GroenLinks, D66, PvdA, SP, PvdD, DENK, PvdE en Bij1. 35 van de 45 zetels in de gemeente Amsterdam steunden de roep om kinderpardon.

“Afgelopen weekend hebben we gezien hoe urgent het is dat we snel een goede oplossing voor deze kinderen vinden. Ik ben blij dat een grote meerderheid van de raad vindt dat Amsterdam haar verantwoordelijkheid moet nemen en bij de staatssecretaris moet pleiten voor een andere oplossing dan uitzetting “, zei Ceder tegen de krant. ‘Wat mij betreft betekent dit ook snellere duidelijkheid tijdens een procedure en een barmhartige aanvraag. Onze boodschap aan de staatssecretaris als het gaat om gewortelde kinderen die waarschijnlijk worden uitgezet: ze zijn al thuis.’

Premier Mark Rutte zei maandag dat de kinderpardon niet wordt verlengd. Hij noemde het feit dat Lili en Howick een “unieke verklaring in een uniek geval” mogen blijven.

Harbers plant ook geen gratie voor kinderen, zo lijkt het. Hij stelt een onafhankelijke commissie aan om asielzoekers te onderzoeken die lange tijd in Nederland blijven, ook nadat hun asielaanvraag is afgewezen, meldt ANP dinsdag in een parlementaire brief. Dat Howick en Lili in Nederland mogen blijven, betekent niet dat de regering afwijkt van het regeerakkoord, zei hij. Hij benadrukte dat “de definitieve regeling voor langdurig ingezeten kinderen” gehandhaafd blijft.

Spring naar toolbar