1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Amsterdammers tegen Ajaxfeest op Museumplein

- Advertisement -


Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei vorige week dat ze overweegt een feestje te houden op het Museumplein als Ajax de Champions League wint. Maar de mensen die rond het plein wonen, zijn tegen zo’n feest. “Helaas kan het Museumplein dit feest helaas niet meer aan”, zegt bewonersvereniging Vereniging Buurtbelang Museumplein in een brief aan de burgemeester, meldt Het Parool.

De brief is ondertekend door zes bestuursleden van de vereniging. Hoeveel inwoners de vereniging precies vertegenwoordigt, is niet duidelijk.

Ajax staat momenteel in de halve finale van de Champions League. De Amsterdammers wonnen vorige week in Londen de eerste halve finale tegen Tottenham Hotspur met 0-1. De return wordt woensdag gespeeld in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Tickets voor de wedstrijd zijn al uitverkocht.

Als Ajax de Champions League wint en de burgemeester ermee instemt om het feest op het Museumplein te houden, is dat het eerste evenement sinds 2011. In dat jaar veranderde een Ajax-feest in grote rellen. Meerdere mensen raakten gewond, tientallen werden gearresteerd en het Stedelijk Museum bracht volgens de krant bijna een half miljoen euro schade toe. Sindsdien vinden alle Ajax-feesten plaats op het grasveld naast de Johan Cruijff Arena.

De bewonersvereniging vreest dat dit feest op dezelfde manier zal eindigen als in 2011. Zij wijzen erop dat een dergelijk evenement op het Museumplein alleen veilig kan plaatsvinden als er vergaande en ingrijpende maatregelen worden genomen, zoals het verbieden van alle bars rond het plein verkopen geen alcohol en beperken de bewegingsvrijheid van de lokale bevolking.

“Dit zijn vrijheidsbeperkingen die te ver gaan voor de organisatie van een feest, zeker als er een redelijk alternatief als de Johan Cruijff Arena beschikbaar is”, aldus de vereniging. Ze zijn bang dat op zo’n feest “het aantal en de euforie van de bezoekers totaal onbeheersbaar zullen blijken te zijn, met gevaarlijke situaties tot gevolg”. De buurtbewoners dringen er bij Halsema op aan om af te zien van een feestelijk feest op het Museumplein.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws