5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Amsterdams ziekenhuis implanteert 3D-geprinte heup bij tienermeisje

- Advertisement -


Het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam heeft onlangs een 3D-geprinte titanium plaat op de heup van een 13-jarig meisje geïmplanteerd om een ​​storing in haar heup te corrigeren. Het meisje is de eerste persoon in Nederland van wie het lopen zal verbeteren door een 3D-geprint implantaat, zo meldt het ziekenhuis op haar site.

Orthopedisch chirurg Melinda Witbreuk was degene die de operatie uitvoerde. Ter voorbereiding op de operatie is er een 3D geprint model van de heup van het meisje gemaakt zodat er een titanium plaatje geprint kon worden dat precies past.

“Met de 3D-print van de heupkop was het mogelijk om voor de operatie een plaat te maken die precies op deze heup past.” ze zei. Hierdoor konden de artsen de heup veel nauwkeuriger corrigeren en daardoor het been van de patiënt verbeteren en meer lopen. ‘Een verbetering vergeleken met de gangbare methode.’

Tot nu toe werden operaties aan het heuphoofd “met het oog” gedaan, aldus het ziekenhuis. Er werd een 2D-röntgenfoto gemaakt om te zien waar de correctie nodig was en de heup werd vervolgens gecorrigeerd met een standaardplaat. De afgelopen jaren is een 3D CT-scan gebruikt, zodat orthopedisten de operatie beter konden plannen. Maar het was voor het eerst dat een echt 3D-model van de aangedane heup werd geprint, zodat er een individuele plaat gemaakt kon worden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws