4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Anti-Zwarte Piet protesteert, vorig jaar onwettig geblokkeerd, om het dit jaar opnieuw te proberen

- Advertisement -


Activisten die boos zijn op het gebruik van blackface rond de Nederlandse sinterklaastraditie zijn van plan zaterdag in Dokkum te protesteren. De demonstranten hadden eerder met de gemeente afgesproken om vorig jaar legaal te demonstreren in de stad Friesland bij de op televisie uitgezonden Sinterklaas, maar hun bussen werden tegengehouden door mensen die een blokkade op de snelweg A7 veroorzaakten waardoor al het verkeer op een hoofdweg naar de provincie werd afgesloten. .

Zo’n 34 contra-demonstranten die deelnamen aan de blokkade werden veroordeeld tot ten minste 80 uur taakstraf wegens het voorkomen van de wettelijk georganiseerde bijeenkomst en het creëren van een gevaarlijke situatie op de snelweg. Alle veroordeelde verdachten komen uit Friesland, inclusief organisator Jenny Douwes die 240 uur taakstraf heeft gekregen.

De demonstranten van Kick Out Zwarte Piet hebben ook plannen om dit jaar in bijna 20 steden te verschijnen, waaronder de Friese stad Leeuwarden. Organisator Joyce Beukema vertelde de lokale media daar dat er een “muzikaal protest” gepland is. Ze verzekerde de bewoners dat het protest niet erg groot zal zijn en bedoeld is om het bewustzijn te vergroten van racistische ondertoon geassocieerd met blackface en het Zwarte Piet-personage dat Sinterklaas bijstaat.

Zij werd vergezeld door Jerry Afriyie, een van de KOZP-leiders en een vooraanstaande activist op het gebied van rassengelijkheid in Nederland, tijdens een bijeenkomst in Friesland op donderdagavond. Het paar ontmoette een handvol Friezen die betrokken waren bij de blokkade van vorig jaar voor een vreedzaam gesprek over de kwestie en de plannen van dit jaar. De Leeuwarder Courant, een lokale krant, merkte op dat het de derde keer was dat Afriyie de voorstanders van de Zwarte Piet tegenkwam.

De eerste keer was bij het afsluiten van de snelweg. De tweede was vorige maand voor de rechtbank.

Het is nog niet duidelijk welke demonstranten toegang krijgen tot de landelijk uitgezonden Sinterklaas-aankomst in Zaandam. Burgemeester Jan Hamming overlegt met verschillende groepen en heeft tot nu toe toestemming gegeven aan twee anti-Zwarte Piet organisatoren en twee pro-Zwarte Piet groepen. Minstens één groep rechtsextremisten zei tientallen tientallen aanhangers te willen verdedigen van de blackface-traditie in de stad Noord-Holland.

KOZP plant geen Zaandamse demonstratie, maar organiseert wel protesten in Rotterdam, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Nijmegen en zelfs Willemstad op Curaçao. Ze krijgen een afgesloten gedeelte langs de paraderoute in Groningen om te protesteren, terwijl tegendemonstranten ook toegang krijgen tot hun eigen gedeelte, meldt de Telegraaf.

Andere steden, zoals Rotterdam, zijn van plan om demonstranten en tegendemonstranten te scheiden en ze wat verder weg te houden van de paraderoute. ‘De gemeente vindt het belangrijk dat ze hun mening kunnen geven, maar ook dat de komst feestelijk is voor de kinderen en hun ouders’, vertelde een woordvoerder aan AD.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws