7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

“Appongeluk” genoemd Nederlands woord of het jaar

- Advertisement -


Het woord van het jaar van Nederland is ‘appongeluk’ – een verkeersongeval waarbij tenminste één van de betrokken partijen het druk had op zijn smartphone, Dat maakte Van Dale dinsdag bekend. Er werden bijna 70 duizend stemmen uitgebracht voor het woord van het jaar. Appongeluk won met 20 procent van de stemmen.

De tweede plaats ging naar ‘fipronilei’ – eieren die besmet waren met giftig pesticide fipronil. En de derde plaats ging naar ‘reenboogtaal’, verwijzend naar sekseneutrale taal, bijvoorbeeld bij het aanspreken van een persoon.

Het publiek kon ook stemmen op hun favoriete woorden in vijf verschillende categorieën. In de jeugdtaal kwam het woord ‘fidgetspinner’ als eerste binnen. Een fidget-spinner is speelgoed dat bestaat uit een kogellager in het midden van een platte structuur met meerdere lobben, ontworpen om gemakkelijk rond zijn as te draaien. Dit speelgoed veroverde eerder dit jaar de wereld stormenderhand.

In de categorie lifestyle ging de eerste plaats naar ’tuintegeltax’ – een belasting die wordt geheven op mensen die hun tuinen met tegels bedekken, waardoor regenwater moeilijker af te voeren is. ‘

De winnaar van de categorie sport en amusement is ‘rolkoffertoerisme’, verwijzend naar toeristen die in particuliere huizen in grote steden verblijven, waar toeristen met hun koffers op wielen van het treinstation naar hun accommodatie reizen.

‘Aflosboete’ won in de categorie economie, verwijzend naar de afschaffing van de belastingvrijstelling op het eigenwoningforfait voor mensen die hun hypotheek hebben afgelost. Velen zijn van mening dat dit een soort boete is voor het aflossen van uw hypotheek.

En in de politieke categorie ging de prijs naar ’terreurschwalbe’ – een verklaring of argument van een politicus om te proberen draagvlak te creëren voor draconische antiterrorismemaatregelen door te benadrukken dat de terrorismedreiging toeneemt als deze maatregelen niet worden genomen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws