‘Autoriteiten proberen de schandelijke begrafenis van K Baloch te verijdelen


Lahore [Pakistan]27 januari (ANI): De Mensenrechtencommissie van Pakistan (HRCP) veroordeelde dinsdag de binnenlandse autoriteiten over de behandeling van de begrafenis van activist Karima Baloch en noemde hun poging om de ceremonie voor de vermoorde activist te verijdelen “schandelijk”.

“De manier waarop de autoriteiten hebben geprobeerd de begrafenisregelingen voor activist Karima Baloch te dwarsbomen, is een schande en weerspiegelt helaas de houding van de staat ten opzichte van Balochistan en zijn bevolking”, tweette HRCP.

Dit komt nadat leden van de oppositie in de Pakistaanse Senaat maandag hun bezorgdheid hadden geuit over het “gebrek aan respect” waarmee het lichaam van Karima Baloch werd behandeld voordat het werd begraven in haar geboorteplaats Tump, Balochistan, meldde Dawn.

Karima, die vorige maand onder mysterieuze omstandigheden in Canada stierf, zou op 25 januari worden begraven, maar voordat het lijk van Karachi naar Balochistan kon worden vervoerd, brachten de Pakistaanse autoriteiten Karima’s lichaam samen met haar familie met geweld van het vliegveld naar haar geboorteplaats. , Meldde Balochwarna.

Later werd ze begraven onder legerwacht, omdat duizenden mensen die hun laatste respect kwamen betuigen niet bij haar in de buurt mochten komen, meldde de Balochistan Times. Voorafgaand aan haar begrafenis werden de mobiele diensten in het district opgeschort en werden Tump en de omliggende gebieden strikt afgesloten.

Karima’s dood leidde tot protesten in Europa en Noord-Amerika toen de Baloch-diaspora de straat op ging in Toronto, Berlijn en Nederland en de Canadese regering opriep om een ​​onderzoek in te stellen.

“Karima was niet alleen een felle leider, maar ook een ongelooflijk aardig persoon. Hoffelijk en empathisch. Elke keer als ze foto’s zag van de zusters van vermiste personen, voelde ze zich verdrietig. Baloch-vrouwen altijd aangemoedigd, voor hen gezorgd”, zei activist Hammal Haidar in een tweet.

Karima had krachtig campagne gevoerd tegen de verdwijningen en schendingen van de mensenrechten in de onrustige provincie Balochistan in Pakistan. De Mensenrechtenraad van Baloch verzocht de Verenigde Naties om in te grijpen en had in een brief gezegd dat Pakistan “gewelddadig heeft gereageerd op de echte eisen van het Baloch-volk”. (ANI)

.

Spring naar toolbar