8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Banen in de gezondheidszorg die het meest emotioneel uitputten; meest betrokken onderwijswerkers

- Advertisement -


Werknemers in de zorg- en welzijnssector vinden hun werk het meest emotioneel belastend. Leraren, vooral in het basisonderwijs, raken meestal emotioneel betrokken bij hun werk, meldde het CBS dinsdag op basis van een enquête uit 2018 onder 63 duizend arbeiders. De top 10 van meest emotioneel uitputtende banen staan ​​allemaal op de lijst van “cruciale werknemers” die door de coronaviruscrisis heen moeten blijven werken.

Werknemers in de zorg- en welzijnssector, zoals psychologen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, brandweerlieden en politieagenten, zeiden meestal dat ze hun werk emotioneel veeleisend vonden. 56 procent van de psychologen en sociologen zei dat hun werk emotioneel vaak of altijd veel van hen vraagt. Onder maatschappelijk werkers was dit 50 procent, 43 procent van de verpleegsters en 37 procent van de politieagenten en brandweerlieden.

Emotioneel uitputtend werk speelt volgens het statistiekbureau een rol bij gezondheidsproblemen en verzuim. Gezondheidszorg en welzijn hebben het hoogste ziekteverzuim van alle takken van de industrie, aldus het statistiekenbureau.

Het CBS wees er ook op dat de top tien van meest emotioneel uitputtende beroepen ‘naadloos’ passen in de beroepsgroepen die de overheid na de uitbraak van Covid-19 als essentieel noemde. Het betreft beroepen in de zorg, politie, brandweer en onderwijs.

Gezondheidswerkers zeiden ook dat ze meer emotioneel betrokken raken bij hun werk dan de gemiddelde werknemer. Maar op dit vlak lopen leraren voorop. “Onder leraren in het basisonderwijs is het percentage dat zei vaak of altijd emotioneel betrokken te raken bij het werk het hoogst onder alle beroepsgroepen”, aldus het bureau voor statistieken. Leraren onder de 35 jaar zullen vaker emotioneel betrokken raken dan hun oudere tegenhanger. En leraren in het basisonderwijs zijn waarschijnlijker dan leraren in het voortgezet onderwijs.

De top 10 meest emotioneel uitputtende beroepen volgens het CBS:

  1. Psychologen en sociologen
  2. Maatschappelijk werkers
  3. Gespecialiseerde verpleegsters
  4. Artsen
  5. Politie en brandweer
  6. Verpleegsters
  7. Maatschappelijke-, groeps- en huisvestingsadviseurs
  8. Docenten algemene vakken in het middelbaar en beroepsonderwijs
  9. Leerkrachten basisonderwijs
  10. Verzorgers

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws