6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Bedrijven trekken sponsoring van Veronica Inside over de racistische opmerkingen van de gastheer

- Advertisement -


Verschillende bedrijven die in de reclameblokken rond televisieprogramma Veronica Inside adverteerden, zijn daarmee gestopt of voeren gesprekken met het kanaal naar aanleiding van uitspraken van reguliere analist Johan Derksen over de antiracismedemonstraties in Nederland.

Derksen zei maandag op de show dat racisme in Nederland niet zo erg is en maakte een opmerking over een tegendemonstrant bij een Black Lives Matter-protest in Leeuwarden. De man droeg blackface-make-up en kleedde zich als Sinterklaas-personage Zwarte Piet met een bord waarop stond: ‘Zwarte Piet Lives Matter’.

Derksen merkte op: ‘Weten we zeker dat dat niet Akwasi was?’ Rapper Akwasi is een bekende dichter, muzikant en antiracismeactivist in Nederland die sprak op het Black Lives Matter-protest in Amsterdam op 1 juni.

Supermarktketen Albert Heijn vertelde de NOS dat het voorlopig niet gaat adverteren rond Veronica Inside. Het bedrijf benadrukte dat het geen sponsor is van Veronica Inside en daarom niet betrokken is bij de vorm van de reclameblokken. Maar als gevolg van de verklaringen van Derksen nam Albert Heijn contact op met Talpa, het mediabedrijf dat de show bezit, en instrueerde het om geen Albert Heijn-advertenties rond de show te laten zien. ‘Bij Albert Heijn is geen plaats voor discriminatie’, zei het bedrijf in een verklaring aan de omroep.

Brouwerij Bavaria, een van de hoofdsponsors van het programma, nam afstand van de verklaringen van Derksen. ‘We zijn een familiebedrijf en we willen mensen bij elkaar brengen’, vertelde een woordvoerder aan de NOS. ‘Wij zijn van mening dat de verklaring van Johan Derksen geen grap is en te ver gaat.’ Bavaria zei dat het sponsorcontract met Veronica Inside eind juni afloopt en niet zal worden verlengd. ‘Dit was al besloten en heeft niets te maken met de uitspraken van Johan Derksen.’

Fruitbedrijf Zespri heeft aangekondigd geen advertentietijd rond het programma meer in te kopen. “Deze uitspraken zijn onjuist en in strijd met onze waarden. Zespri is een merk gericht op mensen, verbinding en inclusiviteit en we streven naar een betere wereld.”

Razor-merk Gillette stopte ook met adverteren rond Veronica Inside. Vroeger was het bedrijf een vaste sponsor van het voetbalprogramma, maar trok het twee jaar geleden al terug toen Rene van der Gijp transgenders belachelijk maakte. Het programma heette destijds Voetbal Inside en werd uitgezonden door RTL.

Toto, een andere hoofdsponsor van Veronica Inside, vertelde de krant AD dat het afstand neemt van de verklaringen en dat er gesprekken gevoerd worden met Talpa. KPN vertelde de NOS dat het afstand neemt van racisme, maar als adverteerder niets te maken heeft met de inhoud van het programma. KPN heeft binnenkort een gesprek met Talpa. Bouwmarkt Gamma wil de uitspraken van Derksen met Talpa bespreken. SNS Bank zei hetzelfde en voegde daaraan toe dat het alle vormen van racisme en discriminatie veroordeelt en benadrukt dat het alleen commercials koopt en geen sponsor van het programma is.

Mediabedrijf Talpa wilde niet reageren op de beslissing van de adverteerders, maar vertelde de NOS dat de mensen in het programma verantwoordelijk zijn voor de uitspraken die ze doen. “Veronica is voor vrijheid van meningsuiting en tegen opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen”, herhaalde een woordvoerder een eerdere verklaring aan de omroep.

Johan Derksen heeft in het verleden meerdere keren onder vuur gelegen over racistische uitspraken. Vorig jaar beweerde hij dat hij met de dood werd bedreigd nadat hij Turkije een “shit country” noemde, en hij suggereerde dat homomannen overdreven overdrijven als ze praten over geweld tegen de LGBTQ-gemeenschap. Voordien zei hij ook dat homoseksuele mannen het makkelijker zouden vinden om naar buiten te komen als ze meer karakter hadden, vergeleek hij de zwarte politicus Sylvana Simmons met een aap en zei dat voetbalclubs ‘shit’ gaan als ze zich in buurten bevinden waar veel Marokkanen gezinnen leven.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws