Bedrijven vermijden boetes van Covid-19 terwijl individuen betalen, beweert de vakbond

[ad_1]

Terwijl individuen in Nederland hoge boetes krijgen voor het overtreden van de richtlijnen voor volksgezondheid, krijgen bedrijven die zich niet aan de regels houden minder vaak een boete vanwege hun misstappen, zei vakbond CNV zaterdag. ‘Dit is ongehoord’, verklaarde de organisatie in een verklaring.

‘Bijna twee miljoen arbeiders voelen zich onveilig op de werkvloer’, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Vooral werknemers in vitale sectoren die buiten het zicht van klanten opereren, zoals de voedingssector en distributiecentra, zijn nog steeds niet beschermd.”

Volgens de CNV was de handhaving tot dusver onvoldoende met betrekking tot richtlijnen voor de volksgezondheid op de werkplek. Dit kan omstandigheden creëren waarin een gebrek aan beschermende uitrusting, een schaarse sociale afstand of een slechte hygiëne vaker voorkomen, zegt de groep.

“Terwijl particulieren massaal beboet worden voor het overtreden van de RIVM-richtlijnen, ontsnappen bedrijven ternauwernood”, aldus de CNV. De huidige richtlijnen verplichten dat volwassenen een boete krijgen van 390 euro voor het overtreden van de richtlijnen voor de volksgezondheid, terwijl organisaties boetes moeten betalen van 4.000 euro.

CNV wijst op een gebrek aan handhaving als reden dat er nog steeds onveilige werkplekken zijn. “De Inspectie SZW handhaaft uit clementie jegens bedrijven nauwelijks,” vervolgde Fortuin, wijzend op het feit dat 4.000 euro boetes vaker moeten worden opgelegd aan bedrijven voor het tolereren van onveilige omstandigheden in hun werkruimte.

[ad_2]

Plaats een reactie