-0.8 C
Utrecht
vrijdag, december 1, 2023

Begin jaren negentig kostte een woning in Almelo nog 60.000 euro, dit is het nu

- Advertisement -
Dertig jaar geleden was een gemiddeld huis hier (omgerekend) 60.000 euro waard, nu is dat 298.000 euro. Daarmee ligt het tempo van de waardestijging lager dan gemiddeld in Nederland, en ook lager dan in de hele provincie Overijssel.

Nu een dipje

Landelijk is de gemiddelde huizenprijs de afgelopen dertig jaar gestegen van 82.000 naar 434.000 euro, aldus Calcasa. De steilste stijging is vrij recent: tussen 2013 en 2022 verdubbelde de gemiddelde woningwaarde. Daarna is er sprake van een lichte daling.

De tekst gaat verder na het kaartje

De langjarige prijsstijging komt deels op het conto van inflatie, maar vooral de toegenomen vraag naar huizen is er debet aan. De bevolking groeit door migratie, en Nederlanders leven vaker in hun eentje dan vroeger. In de stad is de schaarste het meest voelbaar, en zijn de prijzen het hardst gestegen: Amsterdam spant met een ruime verzevenvoudiging van de huizenprijzen de kroon.

Geen paniek

De gekte op de woningmarkt nam ook toe omdat koopwoningen de afgelopen tien jaar extreem goed te betalen waren, dankzij een lage hypotheekrente. Nu de rente oploopt, neemt de betaalbaarheid van huizen rap af, en daarmee ook de druk op de woningmarkt. Wie nu een hypotheek moet afsluiten, is gemiddeld een kwart van z'n inkomen aan woonlasten kwijt. Dat is nog geen reden voor paniek, zegt Calcasa-topman Tijs Pellemans: „Je kunt zeggen dat we nu weer teruggaan naar normaal."Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws