7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Belastingdienst beloofde dat werknemers niet zouden worden gestraft voor etnische profilering, waardoor kinderopvangtoeslagen zouden worden stopgezet

- Advertisement -


De directeur-generaal van de Belastingdienst beloofde ambtenaren vorig jaar dat ze niet zouden worden gestraft voor het onrechtmatig beschuldigen van ouders van fraude en het stopzetten van hun kinderopvangtoeslag, in sommige gevallen met behulp van etnische profilering. De Belastingdienst bevestigde aan RTL Nieuws en Trouw dat ‘geen disciplinaire maatregelen’ een van de eisen waren die drie ambtenaren van de fraude-afdeling in het hart van dit schandaal stelden in ruil voor hun medewerking aan het onderzoek. Aan hun eisen is voldaan, meldt RTL Nieuws.

Deze affaire draait om de Belastingdienst die de kinderopvangtoeslag van duizenden ouders stopzet nadat ze ten onrechte als fraudeurs waren bestempeld. Ze kregen de opdracht de ontvangen vergoedingen terug te betalen. Dit bracht veel gezinnen in ernstige financiële problemen. Er waren ook tekenen dat etnische profilering werd gebruikt om families te selecteren voor onderzoek.

Volgens RTL Nieuws heeft de toenmalige directeur-generaal van de Belastingdienst, Jaap Uijlenbroek, de drie belastingambtenaren persoonlijk laten weten dat er geen disciplinaire maatregelen zullen worden genomen tegen individuele ambtenaren. Wat ze tijdens het onderzoek zeiden, zou niet tegen hen worden gebruikt, zou uit hun personeelsdossiers worden bewaard en de interviewgegevens zouden vertrouwelijk blijven. ‘Optreden tegen individuele ambtenaren is niet gepast’, aldus Uijlenbroek, aldus de omroeporganisatie.

Uijlenbroek hield in oktober gesprekken met de betrokken functionarissen en schreef in een memo dat er geen sprake was van “verwijtbare handelingen” door individuele functionarissen bij de fraudejacht. In de memo stond ook dat men “het bestaan ​​van ambtsmisbruik of plichtsverzuim” kon uitsluiten, en dat de zaak geen “persoonlijke maar institutionele vooringenomenheid” betrof. Deze memo is niet geslaagd voor het ministerie van Financiën, waar de hoogste ambtenaar – de secretaris-generaal – opmerkingen over de memo heeft geschreven en deze heeft teruggestuurd. In de commentaren stond dat “officiële delicten vooraf niet kunnen worden uitgesloten”, aldus RTL.

De beloften aan de betrokken ambtenaren lijken weinig zin te hebben, aangezien het ministerie van Financiën vorige week aanklachten heeft ingediend tegen topambtenaren van de Belastingdienst. De belastingambtenaren worden verdacht van afpersing en professionele discriminatie, zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën in een brief aan het parlement.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws