1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Belastingdienst discrimineerde ouders met dubbele nationaliteit: privacyregulator

- Advertisement -


De Belastingdienst discrimineerde jarenlang ouders met een dubbele nationaliteit bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag. De belastingdienst had in 2014 de dubbele nationaliteitsregistratie uit hun database moeten verwijderen, maar in mei 2018 stonden nog meer dan 1,4 miljoen mensen op deze manier geregistreerd in het systeem – wat hun kansen op een uitkering beïnvloedde, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ), meldt NU.nl vrijdag in een rapport.

De AP noemde de verwerking van een tweede nationaliteit “onwettig, discriminerend en daarom ongepast”, en sprak van een “ernstige schending van de privacywet”. Het hebben van een tweede paspoort mag geen rol spelen bij de kans dat Nederlanders een uitkering en toelage kunnen aanvragen. En toch gebruikte de Belastingdienst dubbele nationaliteit als criterium voor onder meer extra fraudecontroles, concludeerde de Belastingdienst.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen voegde toe dat de Belastingdienst ook niet goed heeft meegewerkt aan dit onderzoek. ‘We zijn verschillende keren misleid’, zei Wolfsen. ‘De waarheid werd niet onmiddellijk uitgesproken.’ De Belastingdienst ontkende aanvankelijk dat het een register van dubbele nationaliteit had, zei hij. ‘Om de juiste informatie te krijgen, moesten we soms duwen, trekken en slepen.’

Het is nu aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen om te beslissen welke maatregelen genomen moeten worden. In een reactie op het parlement noemde ze de bevindingen van de AP “zeer ernstig”. “Het verbod op discriminatie moet strikt worden gerespecteerd. Gelijke gevallen moeten gelijk worden behandeld. Daarom wil ik hiervoor mijn oprechte excuses aanbieden”, zei ze.

Van Huffelen benadrukte dat dubbele nationaliteiten uit de belastingdienst zijn verwijderd en dat er maatregelen worden genomen om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws