4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Beschadigde coronavirusdatabase: informatie over kinderen, leraren ontbreken

- Advertisement -


Een storing in de database die werd gebruikt om informatie op te slaan over geteste coronaviruspatiënten resulteerde in het verlies van gegevens van de bron en het opsporen van contacten, bevestigden gezondheidsinstituut RIVM en gezondheidsdienst GGD aan AD. Een tijdlang kon er geen informatie worden gevonden over het aantal kinderen, verzorgers en leerkrachten dat besmet was. Het probleem is inmiddels opgelost.

Het probleem was met de CoronIT-database, het systeem dat speciaal is opgezet voor het coronavirus, waar kenmerken van positief geteste patiënten worden opgeslagen. “De database is zo groot geworden dat hij problemen veroorzaakt. Het betreft de testresultaten van 370.000 mensen, getest sinds 1 juni. Dat aantal neemt nog steeds toe, de database is gigantisch”, zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten, zei de krant.

Van den Hof vertelde AD dat ze geen gegevens konden vinden over het aantal mensen dat in de gezondheidszorg werkt, positief op het virus, op scholen of in kinderdagverblijven. “We weten hoeveel patiënten er zijn, maar deze week weten we niet hoeveel kinderen, gezondheidswerkers, verzorgers en kinderverzorgers zijn getest en welk percentage positief is getest.” Het ging om gegevens van 73 duizend geteste mensen tussen maandag en zondag vorige week.

GGD GHOR-woordvoerder Sonja Kloppenburg bevestigde dat er problemen waren met de database, maar benadrukte dat de gegevens slechts tijdelijk moeilijk toegankelijk waren en niet volledig verloren gingen. ‘De gegevens stonden nog in de database, je kon er nog steeds handmatig bij. Maar je kon niet alle informatie over een bepaalde doelgroep krijgen.’ Het probleem was dinsdag rond 21.00 uur opgelost, maar dat was te laat voor de wekelijkse coronavirusondersteuning van het RIVM.

Kloppenburg benadrukte dat de problemen “geen invloed hadden op de acute strijd tegen het virus”. ‘We zijn niet bang dat we hierdoor een cluster zullen missen.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws