7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Bescherm vluchtelingen uit overvolle kampen op cruiseschepen: Nederlandse Kamerleden

- Advertisement -


Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van het opvangen van vluchtelingen die momenteel op cruiseschepen in overvolle kampen op het Griekse eiland Lesbos verblijven om te voorkomen dat het coronavirus zich als een lopend vuurtje onder hen verspreidt. De parlementariërs hebben de Nederlandse regering opgeroepen om op Europees niveau op deze oplossing in te gaan, meldt AD.

Tienduizenden vluchtelingen leven momenteel in erbarmelijke omstandigheden in kampen in Griekenland. Eerdere Europese overeenkomsten om vluchtelingen te herverdelen onder de EU-lidstaten komen traag van de grond. En ondertussen verspreidt het coronavirus zich en is er in de kampen geen plaats voor de mensen die daar wonen om sociale afstand te bewaren.

SP, GroenLinks, PvdA, D66, ChristenUnie en CDA wezen daarom eind vorige maand in Trouw op een opiniestuk van historica Tineke Bennema en psycholoog Esseline van de Sande. Ze stelden voor om vluchtelingen van deze overvolle kampen naar de talloze cruiseschepen te verplaatsen die momenteel niet worden gebruikt vanwege het coronavirus.

De Tweede Kamer vindt dit een goede oplossing om ‘mensen de zorg te geven die ze nodig hebben om de verspreiding van de epidemie te voorkomen’. Ze riepen staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, verantwoordelijk voor asiel, op om met migratiecommissaris Ylva Johansson op deze maatregel aan te dringen.

VluchtelingenWerk Vluchtelingenwerk Nederland is verheugd dat drie van de vier coalitiepartijen nu de noodzaak lijken te erkennen om vluchtelingen uit de overvolle kampen te evacueren. ‘Maar dit voorstel alleen is niet voldoende’, zei de raad tegen AD. “Veel lidstaten hebben al vluchtelingen uit Griekenland opgevangen. Nederland moet ook bereid zijn om met andere landen samen te werken in het evacuatieprogramma dat al in uitvoering is.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws