6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Beslissing over de coronavirus-app om meer tijd te nemen; Privacy blijft een zorg

- Advertisement -


Het zal nog wel even duren voordat de overheid besluit met welke van de zeven apps die tijdens het weekend tijdens een zogenaamde “appathon” zijn gedemonstreerd, zal worden gebruikt om bij te houden met wie coronaviruspatiënten contact hebben gehad. Elk van de app-ontwerpen die op zaterdag en zondag worden gepresenteerd, heeft nog steeds gebreken die eerst moeten worden uitgewerkt, zei Erik Gerritsen, ambtenaar bij het ministerie van Volksgezondheid.

Het idee achter de app is dat als bij een persoon de diagnose Covid-19 wordt gesteld, de app een bericht stuurt naar alle mobiele telefoons die dicht bij de persoon stonden, met de waarschuwing dat hun eigenaren mogelijk ook besmet zijn. De regering hoopt dat door het gebruik van een dergelijke app enkele van de algemeen strikte maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen worden versoepeld.

‘Ik heb nog geen deskundige horen zeggen dat we al genoeg informatie hebben om te kiezen’, zei Gerritsen. De indruk dat de overheid binnen een week of twee een app zou kiezen en presenteren, is volgens hem onjuist. De meest betrokken ministers zullen dinsdag beslissen of ze door willen gaan met de corona-app, niet welke app wordt vrijgegeven en wanneer, zei hij.

De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit AP, die het ministerie vroeg om de apps op privacy te beoordelen, zei ook dat het nog niet kan zeggen dat een van de zeven apps de privacy van gebruikers kan garanderen. Volgens AP zijn de kaders van de overheid voor de apps niet duidelijk genoeg. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk omschreven wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de door de app verzamelde gegevens – een private partij, een zorginstelling, de overheid? De regering heeft ook niet duidelijk gemaakt waarom alternatieven die minder invasief zijn dan de app, minder effectief zouden zijn om het virus in te perken, aldus de autoriteit.

“Heel Nederland wil graag weer naar buiten, om stappen te zetten richting de normale situatie”, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Maar we moeten voorkomen dat er een situatie ontstaat waarbij het onduidelijk is of het echt werkt, met het risico dat het vooral andere problemen zal veroorzaken. Of dat iemand die een app niet kan of wil gebruiken de toegang tot werk, school kan worden geweigerd of een supermarkt. ‘

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws