Betere werkomgevingen kunnen het personeelsverloop van de horeca verminderen; Kost € 1,5 miljard per jaar


Het jaarlijkse personeelsverloop in de Nederlandse horeca is 40 procent. Dat kost de sector 1,4 miljard euro per jaar, of ongeveer 6 procent van de totale omzet, zei ABN Amro dinsdag in een rapport. Betere arbeidsomstandigheden kunnen dit volgens de bank verminderen, meldt NU.nl.

Werknemers in de horeca blijven gemiddeld 2,5 jaar bij dezelfde werkgever. De bank heeft meerdere oplossingen voorgesteld om het personeelsverloop structureel te verminderen. Bedrijven zouden meer aandacht moeten besteden aan hun bestaande personeel, bijvoorbeeld door hen carrièremogelijkheden en begeleiding te bieden, en door hun werkdruk te verminderen. Betere werving en selectie van nieuw personeel zal ook helpen voorkomen dat de omzet toeneemt.

De personeelskosten bedragen gemiddeld 42 duizend euro per bedrijf. De kosten worden voornamelijk gemaakt tijdens de werving en opleiding van nieuw personeel. Bestaande medewerkers zijn in deze periode minder productief en nieuwe medewerkers moeten eerst de kneepjes van het vak leren voordat ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan het bedrijf.

Nederlandse restaurants worden het hardst getroffen door personeelsverloop, met kosten van 614 miljoen euro per jaar ofwel 7 procent van hun jaaromzet. Een kok vervangen kost bijna 30 duizend euro, het vervangen van bedienend personeel kost ruim 15 duizend euro. Hotels worden het minst getroffen met 270 miljoen euro per jaar of 5 procent van de omzet.

Spring naar toolbar