4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Betrapt bij het downloaden van torrents? Verwacht € 150 per download te betalen

- Advertisement -


Dutch FilmWorks lanceert een experiment waarbij ze mensen die betrapt worden op het downloaden van torrents een ‘boete’ van 150 euro per download sturen. De Nederlandse filmdistributeur begint bij mensen die illegaal nieuwe film hebben gedownload De lijfwacht van Hitman, meldt het bedrijf donderdag, meldt NU.nl.

De IP-adressen van mensen die deze film illegaal hebben gedownload, worden verzameld met de hulp van het Duitse bedrijf Tecxpio. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft toestemming gegeven aan Dutch FilmWorks om eerder deze maand IP-adressen te verzamelen. De IP-adressen worden vervolgens naar internetproviders gestuurd met het verzoek om contactgegevens van de downloaders te verstrekken. Dutch FilmWorks stuurt deze mensen vervolgens een schikkingsvoorstel met een te betalen bedrag van 150 euro.

De schikkingsvoorstellen zijn strikt genomen geen boetes. Het bedrijf heeft niet de bevoegdheid om boetes op te leggen. De filmdistributeur zei ook dat ze geen juridische stappen zullen ondernemen als het bedrag niet wordt betaald, aldus de krant.

Dit is een experiment waarmee Dutch FilmWorks wil weten hoe de straffen gaan werken, zei een woordvoerder tegen NU.nl. “De 150 euro is ook een voorlopig bedrag en dat kan nog veranderen. We hebben het gebaseerd op de kosten van het proces en de opgelopen schade.”

Dutch FilmWorks maakt vooraf bekend voor welke films zij IP-adressen verzamelen, omdat zij hier wettelijk toe verplicht zijn, aldus de woordvoerder. De IP-adresverzameling voor De lijfwacht van Hitman begon op donderdag.

Het valt nog te bezien of de Nederlandse internetproviders Dutch FilmWorks de gewenste contactgegevens zullen geven. In het verleden waren de providers niet bereid dergelijke informatie vrijwillig te verstrekken. Een woordvoerder van Ziggo vertelde NU.nl dat het bedrijf ‘pas informatie zal geven na een rechterlijke uitspraak’. XS4ALL geeft aan dat het bedrijf internetverkeer niet controleert op illegaal verkeer. ‘Zoiets moet meestal via de rechtbank gebeuren.’

Eerder dit jaar beval de rechtbank Ziggo en XS4ALL om de toegang tot torrent-site The Pirate Bay te blokkeren.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws