10.3 C
Utrecht
zondag, juni 4, 2023

Bezoek Oranjes aan Aruba: warm onthaal met cadeautjes

- Advertisement -


ANP

NOS Nieuws

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Op het Wilhelminaplein in hoofdstad Oranjestad was een welkomstceremonie. Na een gesprek met gouverneur Alfonso Boekhoudt volgde een wandeling naar de Staten, het hoogste bestuursorgaan op het eiland. Daar ontmoette het drietal de fractievoorzitters.

De Oranjes werden enthousiast onthaald door de Arubanen:

Koningspaar en Amalia krijgen warm onthaal op Aruba

Aansluitend wandelden ze naar de Cocolishi, het onderkomen van de ministerraad. Hier werd geluncht met de Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes en ministers. Wever-Croes vroeg aan de koning hoe het met prinses Beatrix gaat, meldt persbureau ANP.

“Mag ik vragen hoe het met uw moeder gaat?”, vroeg de premier. “Ja, absoluut, het gaat goed met haar”, zei de koning. die ook benoemde dat zijn moeder morgen jarig is. Ze wordt dan 85 jaar.

De premier gaf de Oranjes ook een cadeautje. Een beeldje van een dividivi, een boom die symbool staat voor het Caribisch gebied. De boom wordt gebruikt als natuurlijk kompas, schrijft ANP. De koning maakte daarop de vergelijking met Aruba, het meest westelijke deel van het koninkrijk. “Het andere kompas”, noemde hij het land.

De koning benadrukte tijdens het bezoek dat hij en zijn familie zich altijd heel welkom in het land voelen. “Aruba zit altijd in ons hart”, zei hij.

Protest actiegroep

Aan het einde van de dag werd er in de plaats San Nicolas ook even geprotesteerd door een groep die kritisch was over de relatie tussen Nederland en Aruba. Een tiental mensen gaf onder meer met spandoeken te kennen dat Nederland te weinig aandacht en geld besteedt aan het eiland.

De demonstranten gaven een lijst met eisen aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties. Van Huffelen zei op verzoek van de demonstranten de lijst aan de koning te geven.

NOS

Een van de betogers in gesprek met Van Huffelen

De demonstranten maken deel uit van de actiegroep Aruban Warriors, schrijft ANP. Zij vertegenwoordigen een inheemse indianengroep die tot de oorspronkelijke bewoners van het eiland behoren. De groep wil vooral financiële compensatie van de Nederlandse regering voor goud dat Nederland in het verleden geroofd zou hebben.

Wat de reis tot meer maakt dan zomaar een werkbezoek, leggen we je uit in deze video:

Waarom Amalia’s eerste officiële werkreis niet zomaar een bezoek isLees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws