4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Bezorgdheid over de politie van Amsterdam met bodycams

- Advertisement -


Vanaf vandaag worden de Amsterdamse politieagenten uitgerust met bodycams in een proefvaart van twee jaar. Elke politieagent in de zogenaamde basisteams mag tijdens zijn dienst een bodycam dragen. Het is de bedoeling om te zien of bodycams het aantal gewelddadige incidenten verminderen, maar velen zijn bezorgd over de privacy-implicaties, meldt RTL Nieuws.

Eerdere bodycam-onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die weten dat ze worden opgenomen, minder vaak geweld gebruiken. Deze test bij de Amsterdamse politie is bedoeld om te kijken of dit echt het geval is.

De politieman beslist zelf wanneer hij de camera aanzet. Wanneer een politieagent zijn bodycam aanzet, moet de officier omstanders informeren dat hij dat doet. Een rood lampje op de camera maakt ook duidelijk dat deze is ingeschakeld. De beelden worden na elke dienst zorgvuldig opgeslagen. “In het algemeen worden de beelden niet gebruikt om aan het publiek te tonen”, aldus de politie in een verklaring. Maar als een misdaad door een bodycam wordt geregistreerd, worden de beelden als bewijsmateriaal gebruikt. De politie kan de beelden ook gebruiken bij interne onderzoeken.

Dat de beelden tegen politieagenten zelf kunnen worden gebruikt, baart de Centrale Ondernemingsraad van de politie zorgen. Raadslid Rob den Besten maakt zich zorgen dat de bodycams worden omgezet in een ‘personeelsvolgsysteem’, zei hij tegen de Provinciale Zeeuwse Courant.

Burgerrechtenactivist Rejo Zenger wijst erop dat er geen nationale richtlijnen of beleid zijn voor het gebruik van een bodycam. ‘De politie zet ze nu structureel in, en dat moet goed doordacht beleid zijn’, zei hij tegen de NOS. ‘Maar zo’n beleid ontbreekt nog.’ Hij betwijfelt ook of de Amsterdam-test tot bruikbare nieuwe inzichten zal leiden.

‘Als je iets implementeert, moet je er zeker van zijn dat het bijdraagt ​​aan de veiligheid en dat medewerkers niet kunnen worden berispt op hun werk’, zei een woordvoerder van vakbond FNV Spoor tegen RTL Nieuws. Spoorwegmaatschappij NS heeft vorig jaar geëxperimenteerd met het gebruik van bodycams voor conducteurs.

Volgens de Amsterdamse politieambtenaar Jan Pronker heeft de politie zeer zorgvuldig gekeken naar het privacyvraagstuk. Er is geen reden tot bezorgdheid, zei hij tegen AT5. “Het is een gesloten systeem. Opnames worden via onze interne systemen op een centraal systeem opgeslagen. Niemand heeft er toegang toe tenzij de Aanklager het nodig acht voor een strafzaak”, zei Pronker tegen de Amsterdamse omroep.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws