Biden om af te zien van Covid-vaccinpatenten voor arme landen


WASHINGTON DC: Aandelen van fabrikanten van Covid-vaccins vielen na verklaringen van het Witte Huis dat ze het afzien van octrooirechten voor vaccins steunen.

Dit wordt gezien als een knipoog naar de democratische wetgevers en zo’n 100 landen die om de Covid-vaccinformules hebben gevraagd.

In een toespraak zei president Joe Biden dat hij een tijdelijke verklaring van afstand van octrooirechten van vaccinfabrikanten ondersteunt. Dit werd gevolgd door een verklaring van hoofdonderhandelaar Katherine Tai, die zei: “Dit is een wereldwijde gezondheidscrisis en de buitengewone omstandigheden van de COVID-19-pandemie vragen om buitengewone maatregelen.”

De aandelen van de grootste vaccinproducenten, Moderna en Pfizer, daalden als gevolg daarvan.

Biden’s verklaring werd onmiddellijk geprezen door functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De farmaceutische bedrijven werden voorafgaand aan de verklaring van Biden op de hoogte gebracht van de beslissing.

De grootste lobbygroep van de farmaceutische industrie waarschuwde echter dat Biden’s opschorting van octrooirechten de reactie van de bedrijven op de pandemie zou ondermijnen en de veiligheid in gevaar zou brengen.

Biden stond onder druk om de patentrechten van farmaceutische bedrijven op te schorten, na dodelijke pieken in de verspreiding van de Covid-infectie in India, aangezien de uitbraak zich nu uitbreidt naar de Indiase buren Nepal, Sri Lanka en elders.

Tai merkte op dat het afstand doen van de patenten tijd zou vergen, aangezien de Wereldhandelsorganisatie tot een consensus zou moeten komen onder haar 164 leden.

De Amerikaanse overheid financierde vorig jaar miljarden dollars aan onderzoek en vooraankopen voor COVID-19-vaccins, terwijl de inentingen werden ontwikkeld.

Ondertussen zei Dr. Amesh Adalja van het Johns Hopkins Center for Health Security dat de vrijstelling van octrooien “neerkomt op de onteigening van het eigendom van de farmaceutische bedrijven, wiens innovatie en financiële investeringen de ontwikkeling van COVID-19-vaccins in de eerste plaats mogelijk maakten. . “

Maar degenen die voor de vrijstelling waren, zeiden dat de vrijstelling tijdelijk zou zijn – en de farmaceutische bedrijven zullen later vervolgopnames kunnen verkopen, die misschien nog jaren nodig zullen zijn.

.

Spring naar toolbar