4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Bijna duizend meer testpositieven voor Covid-19; Grote stijging afgelopen week

- Advertisement -


Zo’n 987 mensen in Nederland testten vorige week positief op een actieve SARS-CoV-2-infectie, het nieuwe coronavirus dat verantwoordelijk is voor luchtwegaandoeningen Covid-19. De cijfers lieten een dramatische stijging van 84 procent zien vergeleken met de week ervoor, toen 534 mensen positief testten. Het was ook meer dan het dubbele van het totaal van de eerste week van juli toen 432 mensen een positief resultaat gaven.

‘Het nieuwe coronavirus verspreidt zich weer in Nederland’, stelt GVD in een verklaring. ‘Het aantal mensen dat besmet is met het nieuwe coronavirus neemt toe’, vervolgt het RIVM. Er stonden 96 actieve Covid-19-clusters in Nederland, waar gemiddeld 5,4 mensen mee te maken hadden, waarvan de ergste 23 gevallen waren gebonden aan een bar in Hillegom, Zuid-Holland. De meeste clusters zijn verbonden met huishoudens, werkplekken, feesten en vriendengroepen.

Vorige week was het voor het eerst sinds 15 maart dat het standaard reproductienummer van het virus hoger was dan 1,0, zelfs als er rekening werd gehouden met de foutmarge. Het RIVM zei dat het cijfer 1,29 bereikte, wat betekent dat 100 besmette mensen waarschijnlijk 129 extra mensen zullen besmetten. De Nederlandse regering heeft eerder gezegd dat als dit aantal boven de 1,0 komt, zij nieuwe beperkingen zal overwegen om fysieke afstand in het land af te dwingen.

Uit de gegevens van het RIVM bleek dat in totaal 52.073 mensen in Nederland sinds het begin van de pandemie positief getest zijn op een SARS-CoV-2, van de 851.885 voltooide slijmzwabbeltesten. Ongeveer 89 duizend van die tests vonden vorige week plaats, een stijging van 16 procent. Tegelijkertijd steeg het percentage positief testende mensen ook tot één procent, terwijl het vorige week 0,6 procent was.

Nieuw gerapporteerde sterfgevallen en ziekenhuisopnames

In hetzelfde rapport bevestigde de dienst de dood van nog zeven mensen aan de luchtwegaandoening. Deze sterfgevallen vonden plaats op 5 juli, met de laatste drie dodelijke afloop op 15 juli. Tot dusver zijn in Nederland 6.136 mensen overleden aan Covid-19.

Bovendien werden nog 19 ziekenhuisopnames in verband gebracht met de coronavirusziekte. Twaalf van die ziekenhuisopnames vonden plaats van 12 juli tot en met 19 juli. Van eind maart tot eind juni waren er nog vijf. Over de andere twee gevallen waren geen gegevens beschikbaar.

Tot op heden hebben 11.902 inwoners van Nederland ziekenhuisopname nodig vanwege de coronavirusziekte.

Het bureau benadrukte dat mensen doorgaan met het nemen van preventieve maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen of te stoppen, waaronder het op veilige afstand houden van mensen en het beoefenen van goede hygiëne. “Dit geldt ook voor thuis blijven, thuiswerken en getest worden wanneer de eerste symptomen zich voordoen.

Bijna honderd nieuwe geïnfecteerde patiënten bezochten het buitenland

Minstens 97 mensen die positief testten op de virale infectie in de twee weken durende periode van 5-19 juli waren kort voor het behalen van hun positieve testresultaat uit Nederland gereisd. Het RIVM meldde dat het op de hoogte was van 22 mensen die binnen 14 dagen na het testen op de infectie België hadden bezocht, en 14 die Duitsland bezochten. Nog eens 12 waren in Servië gebleven, negen in Frankrijk en vijf in Spanje.

De andere landen op de lijst waren Kazachstan (4), de Verenigde Staten (3), Egypte (2), Ghana (2), India (2), Portugal (2), Bosnië-Herzegovina (1), Kroatië (1) en Turkije (1).

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws