5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Biomassa waarschijnlijk essentieel voor het behalen van de klimaatdoelen van NL: Planbureau

- Advertisement -


Nederland haalt zijn klimaatdoelen waarschijnlijk niet zonder biomassa, blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving naar de voor- en nadelen van deze controversiële energiebron, meldt de NOS.

Dat biomassa een verlies aan biodiversiteit kan veroorzaken, is een reëel risico. Maar zonder dat zal Nederland nog veel meer zonnepanelen en windturbines moeten installeren. En Nederlanders zouden serieus moeten nadenken over minder vlees eten en minder vliegen, concludeerde het bureau.

Het planbureau heeft voor deze studie contact gehad met 150 mensen uit de wetenschap, ngo’s en het bedrijfsleven en heeft meer dan 400 rapporten over biomassa bestudeerd. Het doel was om alle meningen en argumenten over het onderwerp te toetsen aan de momenteel beschikbare kennis. De onderzoekers ontdekten dat biomassa in veel sectoren wordt gebruikt, waaronder transport, chemie, de voedingsmiddelenindustrie en diervoeding. Maar de discussie daarover is het meest heftig als het gaat om het gebruik van biomassa voor de opwekking van elektriciteit en warmte. En de meningen zijn zeer verdeeld, zei onderzoeker Bart Strengers tegen de NOS.

‘Enerzijds zie je risico’s van biomassa, voor ecosystemen en biodiversiteit, enzovoort. Anderzijds wordt het als een kans gezien. Wat kun je ermee? Welke gebieden zijn geschikt? Welke niet?’ Strengers zei dat het belangrijkste bezwaar van milieugroepen is dat het opwekken van energie uit biomassa ertoe kan leiden dat hele bomen verdwijnen in de verbrandingsovens van energiecentrales. Dit is een risico, erkende Strengers. ‘Maar ik vind het moeilijk om te beoordelen of dit structureel gebeurt. Voor zover ik kon zien, gebeurt dat niet.’ Maar op dit punt is verder onderzoek nodig, benadrukte hij.

Andere bezwaren tegen biomassa zijn onder meer dat miljarden euro’s aan subsidies naar biomassa gaan, dat het leidt tot meer CO2-uitstoot in plaats van minder, en dat men zich zorgen maakt over hun gezondheid in de buurt van biomassacentrales.

Voorstanders stellen dat biomassa meestal altijd resthout gebruikt, omdat planken meer geld opleveren dan biomassa. Of dat het hout afkomstig is uit snelgroeiende productiebossen die toch verdund moeten worden. Biomassa-energieopwekking wordt ook beschouwd als een goede “back-up” voor zonne- en windenergie, als die soms niet beschikbaar zijn.

Volgens Strengers zal dit rapport waarschijnlijk niet alle argumenten afhandelen. “Volledige consensus is erg moeilijk. Omdat er groepen zijn die tegen elke vorm van biomassa zijn.” Politici staan ​​voor een behoorlijke taak bij het opstellen van criteria voor het gebruik van biomassa, zei hij.

Er komen zeker criteria voor het gebruik van biomassa, zei minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat tegen de NOS. ‘Gewoon aan de slag gaan zonder richtlijnen gaat mis. Iedereen kan dat zien’, zei hij. Hij denkt niet dat er een toekomst is waarin Nederland helemaal geen biomassa gebruikt. “We hebben biomassa een bepaalde rol gegeven in het klimaatakkoord en we weten dat het ook in de toekomst nodig zal zijn, maar het moet op een verantwoorde manier gebeuren.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws