2.1 C
Utrecht
vrijdag, december 3, 2021

Blackface in Friesland: Demonstranten richten zich op “Sinterklaas’s broer”

- Advertisement -


Antiracisme-activisten protesteren zaterdag in het Friese dorp Grou tijdens de aankomst van Sint Piter en Swarte Pyt, een lokale versie van Zwarte Piet. Het protest werd georganiseerd door actiegroep Kick Out Swarte Pyt (KOSP), die uit dezelfde mensen bestaat als Kick Out Zwarte Piet, een van de bekendste groepen in protesten tegen Sinterklaas ‘blackface-helper, aldus krant AD.

Volgens de legende is Sint Piter de broer van Sinterklaas. Hij bezoekt Grou met cadeautjes in februari, want Sinterklaas vergat het dorp tijdens zijn rondes in december. Een andere legende zegt dat dit een feest is in de naam van Sint Pieter – de patroonheilige van Grou, dat traditioneel een vissersdorp is. In tegenstelling tot Sinterklaas heeft Sint Piter niet een heel team van Pieten om hem te helpen, slechts één Swarte Pyt. In Grou Pyt is volledig zwart gekleurd, draagt ​​een pruik van zwart krullend haar en heeft rode lippen.

Deze kenmerken zijn volgens KOSP stereotiep en racistisch en moeten uit het personage worden verwijderd. “Waarom komen we naar Grou? We willen dat het onderwerp het hele jaar door op de agenda staat, niet alleen in november”, zei KOSP-woordvoerder Dimitri Knobbe tegen AD.

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, die Grou bestrijkt, had liever gezien dat er tijdens de aankomst geen demonstratie was geweest. ‘Het is een klein dorp en de rol van de kinderen bij aankomst is ook groot: er is maar één Piet. De kinderen zouden er dus snel onder lijden.’ De afgelopen dagen was hij in gesprek met de activisten en de commissie die de komst van Sint Piter organiseerde om te proberen een alternatief te bedenken, maar het mocht niet baten. “Het doel was: geen demonstratie, maar een overleg tussen beide partijen de komende maanden over de verschijning van Swarte Pyt in 2020”, zei de burgemeester tegen AD.

‘Het is een ingewikkelde discussie’, zei Crone tegen Omrop Fryslan. ‘Mensen die het feest organiseren, hebben geen racistische bedoelingen. Er zijn kenmerken die terug kunnen leiden naar een ver verleden waarvan ik begrijp dat mensen er gevoelig voor kunnen zijn.’ Hij voegde eraan toe: “Sint Piter en Swarte Pyt zijn niet langer boeman waar je vroeger bang voor was, maar het zijn kindervrienden en het is een kinderfeestje. Hoe zorgen we ervoor dat we het racisme veranderen dat eraan kan vasthouden en soms ook anderen pijn doen ‘Dat is niet aan mij, dat is aan het dorp Grou.’

Crone zoekt momenteel een plek in het dorp waar KOSP kan protesteren. ‘Ze mogen demonstreren, maar het feest moet ook doorgaan. We bespreken nu hoe, waar en met hoeveel mensen ze kunnen demonstreren’, zei hij tegen de lokale omroep. Tijdens de demonstratie zei hij niets over de inzet van de politie. ‘We zorgen voor veiligheid en minimaliseren de overlast.’

Woensdagavond besprak de burgemeester het protest tijdens een bijeenkomst met zo’n 80 Grou-bewoners. “De sfeer was rustig. Mensen hadden vooral vragen over veiligheid”, zei Peter van den Broek van de commissie Sint Piter nadien tegen Leeuwarder Courant.

Er waren geen demonstraties tijdens de aankomst van Sint Piter in 2018 en 2017. Volgens Leeuwarder Courant was de demonstratie in 2016 niet volgens de regels.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws