5.1 C
Utrecht
woensdag, december 6, 2023

Bouwsector harder getroffen door Covid-19 dan de economische crisis van 2008

- Advertisement -


Volgens het economisch instituut voor de bouw van de EIB zullen de komende twee jaar zo’n 40 duizend banen in de bouwsector verdwijnen als gevolg van het coronavirus. Het instituut denkt dat deze crisis de bouw harder zal treffen dan de economische crisis van 2008. EIB verwacht dat de bouwproductie met meer dan 15 procent zal krimpen, meldt de NOS.

De uitbraak van het coronavirus zal zeker gevolgen hebben voor de hele Nederlandse economie. CPB voorspelde een recessie, ook al zouden de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan snel worden opgeheven. In veel sectoren is de productie vrijwel stilgevallen.

Het is onvermijdelijk dat dit op de lange termijn ook de bouw hard zal raken, zei de EIB. Zelfs nadat de huidige maatregelen zijn opgeheven, zullen de negatieve effecten van het coronavirus de sector blijven beïnvloeden door het wegvallen van investeringsplannen, meent het instituut. Door het gebrek aan vertrouwen van ondernemers worden veel bouwplannen nu uitgesteld. ‘Een eigenaar van een restaurantketen is nu alleen bezig met overleven en zal plannen voor uitbreiding of renovatie uitstellen’, zei EIB-directeur Taco van Hoek tegen de NOS.

De bouwsector had al problemen voordat het coronavirus toesloeg. Veel bouwprojecten kwamen abrupt tot stilstand toen de Raad van Staten het stikstofaanpakprogramma van de regering ongeldig verklaarde. Dit programma zorgde ervoor dat stikstofemissies veroorzaakt door nieuwe projecten in een later stadium konden worden gecompenseerd. Toen het ongeldig werd verklaard, moesten bouwprojecten worden stopgezet, zodat de stikstofemissies eerst elders konden worden verminderd.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws