4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Brabantse steden houden vast aan blackface Zwarte Piet

- Advertisement -


No Chimney Pieten vergezelt Sinterklaas tijdens vieringen in de grootste steden van Noord-Brabant. Zeven van de acht steden in de provincie besloten vast te houden aan de traditionele Zwarte Pieten, met de gezichten van de acteur gekleurd door bruine, donkerbruine of zwarte make-up, meldt Omroep Brabant.

De discussie over het uiterlijk van de controversiële helper van Sinterklaas begon opnieuw nadat omroep NTR zei dat alleen Chimney Pieten te zien zal zijn op de kindervoorstelling Sinterklaasjournaal. Hierdoor ontstond de indruk dat er geen blackface Pieten op de show zal zijn, of bij de landelijke aankomst in Zaanstad op 17 november. Maar een dag later maakte een woordvoerder van de NTR duidelijk dat er Pieten komen die helemaal zwart zijn, omdat ze heel vaak door de schoorsteen gingen.

Omroep Brabant ondervroeg de acht grootste steden van Noord-Brabant over hun plannen voor het Sinterklaasfeest. Zeven van hen blijven bij de blackface Pieten. Alleen Tilburg heeft volgens de omroeporganisatie nog geen beslissing genomen.

In Helmond, Bergen op Zoom, Den Bosch, Eindhoven en Oss worden de Pieten bruin “vanwege het vriendelijkere uiterlijk”. De Sinterklaascomités in deze steden hechten veel waarde aan traditie, al hebben ze volgens de omroeporganisatie de traditionele rode lippen en gouden oorbellen weggelaten. “Tien jaar geleden zijn we overgestapt op een bruine Piet. Zonder lipstick en zonder oorbellen. Daar wijken we niet van af, dus bij ons geen Schoorsteenpieten of gekleurde Pieten. Het is en blijft een kinderfeestje”, Peter van Lieshout van de Oss zei de commissie.

In Roosendal en Breda worden de Pieten “pikzwart”, zeiden de Sinterklaascommissies tegen de omroep. “We nemen niet deel aan de discussie. We doen wat de mensen van Breda willen”, aldus Ilona Goossens van de Sinterklaascommissie Breda.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws