4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Brabantse voetbalteams werden gevolgd om de verspreiding van coronavirus in teamsporten te bestuderen

- Advertisement -


Artsen van het Amphia Ziekenhuis in Breda werken samen met de Noord-Brabantse voetbalclubs PSV, Willem II, RKC en NAC om te monitoren of en hoe het coronavirus zich verspreidt in teamsporten. De gezondheid van de voetballers wordt de komende maanden gemonitord en als ze symptomen van het coronavirus vertonen, zullen de onderzoekers nagaan waar ze het virus hebben opgelopen en of het zich verspreidde naar hun teamgenoten, zei dokter Peter Joosten, initiator van deze studie, tegen Omroep Brabant.

De spelers wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen en vervolgens te trainen volgens de geldende regels. Op het moment dat een speler symptomen krijgt die kunnen duiden op een coronavirusinfectie, wordt er een slijmmonster genomen en getest. De bron van het virus zal dan worden achterhaald – heeft de speler het van iemand thuis of van iemand in zijn team gekregen. Dit zou volgens Joosten kunnen aantonen of sport als voetbal al dan niet een bron van infectie is.

Sportwedstrijden zijn verboden tot 1 september, maar vanaf juni worden de regels voor training wat versoepeld. ‘We zullen de gevolgen voor de voetballers monitoren, dus daar kun je wetenschappelijke conclusies uit trekken. Ik denk dat het interessant zal zijn.’ Joosten verwacht dat de resultaten van dit onderzoek de overheid zullen helpen om betere beslissingen te nemen over coronavirusmaatregelen in de sport en de rest van de samenleving.

‘Na een paar maanden zien we het aantal infecties. Dan weten we ook of het overeenkomt met de landelijke cijfers. We zien het aantal infecties en of voetbal tot meer infecties leidt’, zei Joosten tegen de omroeporganisatie. . “Ik denk dat we de conclusies kunnen uitbreiden naar andere teamsporten.”

De voetballers worden anoniem gevolgd en de gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijke publicatie. “We zijn niet zozeer bezig met het individu, we willen vooral weten wat er in de groep gebeurt.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws