Burgemeester Hilversum onder vuur vanwege racistische grap


Tijdens een gemeenteraadsvergadering in Hilversum maakte burgemeester Pieter Broertjes een grapje, verwijzend naar kinderliedjes uit de jaren 1860 “Ten Little Niggers”. De opmerking leidde tot woedende reacties op sociale media, waarbij velen de burgemeester van Hilversum beschuldigden van racisme.

Broertjes maakte de opmerking nadat hij had aangekondigd dat wethouder Henk Blok Hart voor Hilversum verliet en zal doorgaan als eenmansfractie, meldt NH Nieuws. “Dat betekent dat de Hart voor Hilversum-factie nu uit zeven leden bestaat. Ik wens meneer Slingerland succes en ik hoop dat het verhaal van de zeven negers niet meer gaat zoals vroeger …”, zei de burgemeester, vertaald uit Nederlands. Hij maakte zijn zin niet af en zijn opmerking werd door sommigen in de raadskamer gelachen.

Na de opmerking verontschuldigde Broertjes zich meteen. ‘Sorry, nee, het is niet grappig. Echt onaanvaardbaar. Excuses’, zei hij.

Volgens NH Nieuws protesteerde wethouder Rebekka Timmer tegen de opmerking van Broertjes. Veel mensen plaatsten ook boze reacties op sociale media. “Woedend, geschokt en enorm verdrietig, ik zat op de openbare galerij voor het afscheid van Rebekka Timmer tijdens de raadsvergadering van Hilversum, nadat burgemeester Pieter Broertjes zonder enige schaamte een racistische grap maakte met het woord ‘neger’,” schreef een persoon. Een ander: “Walgelijk. Broertjes, je zou je moeten schamen.” En: “Dit verspreidt gewoon walgelijk racistisch gif. Ben ik boos? Ik ben laaiend.”

Anderen accepteerden de excuses van de burgemeester. Ze vinden de boze opmerkingen overdreven omdat Broertjes meteen sorry zei.

De gemeente Hilversum zei dat de verklaring smakeloos was en de burgemeester bood daarom meteen zijn excuses aan.

‘Ten Little Niggers’ en ‘Ten Little Indians’ zijn een boek en een lied dat rond 1860 in de Verenigde Staten is ontstaan. Het kinderlied werd vele malen vertaald, ook naar het Nederlands. Tegenwoordig wordt het nummer algemeen beschouwd als extreem racistisch.

Spring naar toolbar