8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Burgemeester, politiebonden botsen over politie-vrije Decibel Outdoor

- Advertisement -


Burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek en de politiebonden verschillen van mening over hoe dansfestival Decibel Outdoor afgelopen weekend is verlopen. Palmen noemde het tot nu toe de “stilste editie”. Maar volgens de vakbonden waren er ‘verschillende meldingen’ die niet werden opgepakt, meldt Omroep Brabant.

Er zijn geen politieagenten ingezet op het festival in Hilvarenbeek, als onderdeel van arbeidsacties voor een betere cao. In plaats daarvan namen particuliere bewakers en de gemeente Hilvarenbeek een aantal taken over die doorgaans door de politie worden waargenomen.

Volgens Palmen was deze 18e editie van Decibel Outdoor in termen van ongeregeldheden en verwijderde mensen van het festivalterrein “de stilste editie ooit”. Op zaterdag, de drukste dag van het driedaagse festival, waren er zo’n 50 duizend aanwezigen bij het evenement. Zoals gewoonlijk doorzochten de bewakers de bezoekers bij aankomst en controleerden hun tassen. ‘Het enige dat anders was, is dat de politie niet heeft gecontroleerd of dit correct is gebeurd’, zei de burgemeester. De gemeente heeft die taak overgenomen. .

Bij 17 mensen werden drugs gevonden. De drugs werden in beslag genomen en de mensen die ze hadden, kregen geen toegang. Zaterdag was er ook een klein gevecht. ‘Een beetje duwen en trekken aan de shuttlebus’, zei de burgemeester volgens de omroep.

Palmen gaat kijken of Decibel Outdoor volgend jaar ook zonder inzet van de politie kan. ‘We moeten op de omstandigheden letten, want bij 24 graden is het minder druk dan bij 34 graden. En we hadden ook een keer 70 duizend bezoekers. Maar we hebben nu gezien dat het mogelijk is.’

Een woordvoerder van de politiebonden noemde de verklaringen van Palmen voorbarig. De burgemeester had moeten wachten op de berichtgeving over het festival, zei de woordvoerder tegen Omroep Brabant. Hij kon geen exacte cijfers geven – de vakbonden stellen alles in elkaar en komen de komende dagen met een verklaring – maar zei dat er op het festival veel drugsgerelateerde zaken waren, die de politie bewust negeerde. Ook zijn verschillende bezoekers onwel geworden door verdovende middelen, zei hij.

“Kortom, onze aanwezigheid is gewoon nodig”, aldus de woordvoerder. ‘Temeer daar je je kunt afvragen of mensen van de EHBO en gemeente voldoende reageren op mensen die door drugsgebruik onwel zijn geworden in Hilvarenbeek.’

Burgemeester Palmen is niet onder de indruk van de kritiek van de vakbonden, zei hij tegen Omroep Brabant. “Op zaterdag was ik op het festivalterrein van 10.00 uur tot 2.30 uur. Ik zat zes keer een veiligheidsvergadering voor, die onder meer werd bijgewoond door mensen van de beveiliging en de politie. Vooral met het oog op de 50 duizend feestgangers, nauwelijks noemenswaardige incidenten, en ik hecht meer waarde aan mijn eigen waarneming dan die van een politiewoordvoerder, die ik hier niet zag. ‘

Volgens Palmen werd zaterdag één persoon naar het ziekenhuis gebracht, maar deze bezoeker was de volgende dag al weer op de been. Zaterdagavond was wat onrustig, maar zondag was weer rustig, zei hij. Vier drugsdealers werden opgepakt en de politie werd ingeschakeld om een ​​festivalbezoeker te behandelen die zich voordeed als medewerker van het evenement en nadat de apparatuur van een dj beschadigd was.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws