7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Burgemeester van A’dam wil onafhankelijk onderzoek naar antiracismebijeenkomst; Nog geen coronavirusinfecties

- Advertisement -


Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil dat een onafhankelijke partij vorige week maandag een overvolle demonstratie onderzoekt tegen racistisch politiegeweld op de Dam. Tot dusver rapporteerde geen van de demonstranten die bij het protest waren, aan de GGD met coronavirussymptomen.

Duizenden mensen kwamen op de Dam bijeen om te protesteren tegen racisme en om steun te betuigen voor demonstraties tegen anti-zwart geweld in de Verenigde Staten. De gemeente en de politie schatten dat zo’n 5000 mensen de demonstratie bijwoonden. Maar andere schattingen gaan tot 10.000 of meer. Mede daarom wil Halsema dat een externe partij het incident onderzoekt, liet het kabinet van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeente Amsterdam weten op vragen.

GGD Amsterdam kondigde ook aan dat er nog geen demonstranten hebben gemeld dat ze symptomen hebben, maar voegde eraan toe dat de incubatietijd voor het coronavirus maximaal twee weken bedraagt ​​- dus dat kan nog steeds gebeuren. Het is ook onmogelijk om te weten wie de demonstratie heeft bijgewoond, dat moeten mensen zelf aangeven, aldus de GGD. En demonstranten kunnen in een andere regio worden getest. ‘Het kan dan langer duren voordat die informatie ook bij de GGD Amsterdam bekend is’, aldus het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders.

Over de gevolgen voor de gezondheid en de mate van coronavirusbesmetting is volgens de gemeente nog geen inschatting te maken. Hoeveel zieken er bij de demonstratie waren, is niet bekend. “Als geïnfecteerde personen aanwezig waren bij de demonstratie, zouden ze een risico kunnen vormen als andere mensen lange tijd in hun directe omgeving zouden zijn”, zei het kantoor. “De meeste mensen zullen hoogstens kort zijn blootgesteld en hebben een laag risico op besmetting. , als er geïnfecteerde personen aanwezig waren. “

Het feit dat de demonstratie buiten plaatsvond, waar de zon en de wind snel druppeltjes verwijderden, en dat veel demonstranten maskers droegen, verminderde ook het risico op besmetting.

De GGD heeft extra advies uitgebracht waarin demonstranten worden opgeroepen extra alert te zijn op hun gezondheid en eventuele symptomen die zij kunnen ontwikkelen. Dit advies werd ook expliciet gegeven aan de organisatoren van de demonstraties, zodat ze het kunnen doorgeven aan alle demonstranten waarmee ze contact hebben.

Halsema en haar wethouders houden het stadsbestuur op de hoogte als er verdere ontwikkelingen zijn, zeiden ze.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws