-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Burgemeesters mogen informatie over criminele ondernemers delen

- Advertisement -


De overheid werkt aan het creëren van ruimte voor burgemeesters om elkaar te kunnen waarschuwen voor criminele ondernemers, zonder de geheimhoudingsplicht of privacywetgeving te schenden. Gemeenten die vergunningen of transacties weigeren, zullen andere gemeenten kunnen waarschuwen als zij vermoeden dat kwaadwillenden hun activiteiten opzettelijk overdragen aan een andere gemeente, volgens een wijziging van de Wet Integriteitsbeoordeling Bevordering Rijksoverheid die ministers Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Sander Dekker voor rechtsbescherming is donderdag vrijgegeven, meldt de Volkskrant.

Al geruime tijd is er in de Tweede Kamer de wens om de informatiedeling tussen overheden te verbeteren om de ondermijnende misdaad beter te bestrijden. Een motie van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken om dit te realiseren is in maart vorig jaar aangenomen.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb riep ook de regering op om in te grijpen en ervoor te zorgen dat de privacywetgeving criminelen niet beschermt. Hij wilde een andere burgemeester waarschuwen voor een criminele ondernemer die van Rotterdam naar die gemeente verhuist. “Maar dat mag niet en dat is natuurlijk bizar”, zei hij eerder dit jaar.

Het nieuwe wetsvoorstel staat dergelijke waarschuwingen onder bepaalde voorwaarden toe. “Voorkomen moet worden dat een gemeente optreedt tegen een criminele partij en een andere gemeente onbewust de misdaad faciliteert als het gaat om diezelfde criminele partij”, staat in de toelichting. Dit geldt voor gemeenten, provincies en andere overheden.

Dit delen van informatie gebeurt volgens een nieuwe ’tipautoriteit’, aldus de krant. Het amendement maakt ook het verzamelen en delen van informatie mogelijk, niet alleen over de aanvrager, maar ook over zakelijke relaties waarvoor “gerechtelijke gegevens” bestaan.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws