4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Burgers blokkeren het 5G-netwerk, zeggen telecomaanbieders

- Advertisement -


Telecomaanbieders in Nederland hebben moeite met het plaatsen van de extra mobiele masten die nodig zijn voor het 5G-netwerk, aldus krant AD. Bewoners doen er alles aan om de installatie van deze masten te blokkeren vanwege bezorgdheid over straling, hoewel er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is dat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en de straling onder de door de autoriteiten gestelde grenzen lijkt te liggen, meldt de krant.

Nederland telt momenteel circa 18 duizend mobiele antennes. Dat zal de komende jaren met minimaal 10 procent toenemen, voor supersnel mobiel internet 5G.

Alleen al KPN heeft momenteel 300 aanvragen voor nieuwe masten en antennes in behandeling. “In veel gevallen is dit bijzonder traag”, zei CEO Joost Farweck tegen AD. Het bedrijf ondervindt dezelfde tegenstand als bij de bouw van nieuwe masten voor het 3G-netwerk. In het veilingplan voor de 5G-netwerken eist de overheid een hogere landelijke dekkingsgraad van minimaal 98 procent. “Daar zijn wij als KPN voor, maar het moet mogelijk worden gemaakt om deze dekking te bieden”, aldus Farweck.

T-Mobile en Vodafone bevestigden deze foto. ‘We zien dat mensen liever geen antennes in hun directe omgeving hebben’, zei T-Mobile tegen de krant.

Belangenorganisatie Monet, die namens de drie telecombedrijven contact onderhoudt met de overheid, vertelde AD dat de overheid telecom dwingt miljarden euro’s uit te geven aan de mobiele frequenties. ‘Het kan niet zo zijn dat we enerzijds diep in de portemonnee moeten graven en dan op talloze plekken lokaal moeten worden gedwarsboomd’, zei directeur Rob Bongenaar tegen de krant. Buurtbewoners zetten bedrijven ook onder druk om bestaande antennes van hun dak te halen, voegde hij eraan toe. “Het in stand houden van het bestaande antennepark is al een uitdaging. Laat staan ​​het realiseren van de benodigde uitbreiding voor 5G.”

Monet en KPN roepen de overheid op om te helpen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws