4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

CEO van Air France-KLM beloond met een bonus van € 768K; Nederlanders stemmen niet tegen

- Advertisement -


Met berichtgeving door Janene Pieters.

De aandeelhouders van Air France-KLM stemden voor het geven van een enorme bonus aan de CEO van de luchtvaartgroep voor zijn prestaties in 2019, ondanks het feit dat de groep samenwerkte met de Franse en Nederlandse regeringen om door de belastingbetaler gefinancierde leningen en reddingsoperaties te verkrijgen. Ongeveer 81 procent van de aandeelhouders stemde voor de toekenning van de bonus van 768.456 duizend euro voor CEO Ben Smith, bovenop zijn jaarsalaris van 800 duizend euro.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra stemde tegen het pakket, namens het 14 procent belang van de Nederlandse regering in het bedrijf. De luchtvaartmaatschappijen van het bedrijf, Air France, KLM en Transavia, hebben allemaal kritiek gekregen van passagiers omdat ze het moeilijk maakten om geld terug te krijgen in plaats van vouchers.

“Zoals we altijd hebben gezegd: ‘We zitten in een crisis en er is veel belastinggeld nodig om bedrijven en werknemers door deze crisis heen te krijgen. Dit is dus niet het moment voor bonussen voor bedrijfsleiders die we moeten ondersteunen’, Dat zei Hoekstra volgens de NOS.

Frankrijk heeft zeven miljard euro uitgetrokken om Air France te helpen, terwijl Nederland een pakket van twee tot vier miljard euro heeft samengesteld. De Franse regering bezit ook iets meer dan 14 procent in het bedrijf.

In principe verdiende Smith deze bonus vorig jaar al, voordat het coronavirus toesloeg. Maar nu, dankzij de coronaviruscrisis die het luchtverkeer bijna tot stilstand heeft gebracht, zit het luchtvaartconglomeraat in zwaar weer en moet het elke cent tellen na 1,8 miljard euro te hebben verloren in het eerste kwartaal van het jaar.

Hoekstra was duidelijk dat hij van plan was tegen de bonus te stemmen, maar stond niettemin voor een moeilijke keuze. De stemming tegen het behalen van zijn bonus door Smith kan een verdere verslechtering van de relatie tussen de Nederlanders en de Fransen in het bedrijf tot gevolg hebben. Maar als hij voor de bonus had gestemd, zou hij de Tweede Kamer veel te vertellen hebben, zeker nadat hij fel gekant was tegen een voorstel van Air France-KLM om Smiths bonus voor 2020 te koppelen aan de verwerving van staatssteun .

Zowel Smith als KLM-CEO Pieter Elbers kwamen al overeen om een ​​deel van hun salarissen voor 2020 op te geven, Elbers offerde 20 procent en Smith 25 procent. Dat betekent dat Elbers ongeveer 35 duizend euro per maand verdient en Smith ongeveer 56 duizend euro per maand, aldus RTL Nieuws.

De twee zagen ook af van hun bonussen voor 2020.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws